Wie ons al langer volgt weet dat ik twee kindjes heb met een eczeemgevoelige huid. Aan de ene kant kwam dit door de koemelkallergie, maar aan de andere kant hebben ze er net als Bram en ik aanleg voor. Door de jaren heen hebben we wat verschillende dingen geprobeerd en vandaag deel ik dan ook graag een aantal tips met je.

Vertrouw je gevoel

Het allerbelangrijkste wat ik heb geleerd is het vertrouwen op je eigen moedergevoel. Voor ons was het al heel snel duidelijk dat de plekjes niet zomaar “plekjes” waren die volgens de huisarts wel zouden wegtrekken. Er was iets mis. Maar wat? Daar kom je niet zomaar achter als nieuwe moeder. Ik liet me leiden door de huisarts, het consultatiebureau en de kinderarts. Maar alle drie schoven ze het op een “gewone droge huid”. Na heel veel aandringen werd ik met Noé toch doorverwezen naar de Mauritskliniek in Nijmegen. Hier kwam al snel naar voren dat de eczeem écht behandeld moest gaan worden en dat dit niet een normale droge huid was. Al snel waren we over naar de Pepti omdat de eczeem werd aangewakkerd door de koemelk allergie. Doordat ik heb doorgezet en mijn onderbuik gevoel volgde werd mijn dochter behandeld en werd ze een compleet ander kind!

Best practice tips

Je kind verschonen kan een uitdaging zijn als er eczeem in het spel is. Zodra de kleertjes uit gaan begint het gevecht om het krabben tegen te gaan. Bij ons werkte het extreem goed wanneer we de kinderen afleidde met kinderspeeltjes. En omdat het iedere keer een uitdaging is en blijft combineerde wij het verschonen ook gelijk met een compleet rondje insmeren. Voor ons werkte verschillende soorten huidverzorging voor baby’s. Zo hebben we voor de lichtere dagen een crème van La Roche Posay en voor de hevigere eczeem hormoonzalf. Hier hebben we door de jaren heen onze weg in moeten vinden. Want wat voor de een werkt, hoeft voor de ander niet te werken.

Krabben

Merk je dat je kindje vooral veel krabt in de nacht? Schaf dan pyjama’s aan waar handschoentjes aan vast zit. En als budget tip, doe een paar sokjes over de handjes voor het slapen. Zo kunnen ze zichzelf in hun slaap niet kapot krabben. En dat betekend meer slaap. En die slaap is zo enorm belangrijk, want alleen zo doorbreek je die vervelende cirkel en kan de huid weer herstellen.

Hopelijk heb je wat gehad aan mijn tips!

Eczeem bij kindjes? Dit zijn mijn tips!