Tegenwoordig kiezen veel huishoudens voor gemak in de tuin. Een combinatie van kunstgras en tegels heeft vaak de voorkeur. Zonde, want met meer groen in je tuin kun je er zo’n fijn plekje van maken! In dit blog geven wij je drie tips voor meer groen in je tuin, lees je mee?

Fruitbomen

Hoe gezellig staan fruitbomen in je tuin? Fruitbomen zijn er in vele diverse soorten, zoals verschillende appels, peren, pruimen of vijgen. Niet alleen staat het mooi, je hebt er ook nog eens profijt van doordat je jouw eigen fruit teelt!

Fruitbomen heb je als laag-, half- of hoogstam. Laagstam fruitbomen zijn geschikt voor kleine tuintjes, deze worden ongeveer 50 cm hoog. Halfstam fruitbomen worden wat groter, ongeveer 1 tot 1,5 meter, geschikt voor een middelgrote tuin. Wil je groots uitpakken? Ga dan voor een hoogstam, deze zijn ongeveer 1,8 meter hoog. Deze bomen hebben veel ruimte nodig en zijn dus geschikt wanneer je bijvoorbeeld op een boerderij woont. In mijn beleving zijn fruitbomen altijd erg hoog, leuk om te zien dus dat er ook kleinere boompjes zijn! Perfect voor in ieders tuin.

Dak-plataan

Dak-plataan kun je zien als een dakbedekker. Deze boom heeft groot blad, waardoor hij een schaduw creëert. Je kunt deze boom dus goed plaatsen bij bijvoorbeeld je terras of loungeplek. De boom groeit snel dicht, waardoor je niet jaren hoeft te wachten op een bedekt terras, ideaal! Dak-plataan bestaat uit twee soorten, een kruisdak of een vierkant dak. Bij een kruisdak zijn de stokken gekruist over elkaar, dit heeft een afmeting van 1,5 meter. Bij een vierkant dak zijn de stokken recht en heeft het een afmeting van 1,2 meter. Ik ga mij hier zeker eens in verdiepen, dit staat toch veel gezelliger dan een parasol of doek!

Kleinere opties

Zijn bovenstaande opties je iets te groot? Dan kun je natuurlijk ook altijd kiezen voor wat kleinere opties. Plaats bijvoorbeeld olijfboompjes of een waaierpalm bij je achterdeur voor een mooie entree. Je hoeft deze niet zelf te plaatsen in je tuin en hebt hier minder onderhoud aan, maar het zorgt toch voor meer groen in je tuin. Of creëer een sfeervolle border bij je terras of aan de zijkant van je tuin, met daarin een kleurrijke hortensia of andere mooie bloemenstruik. En als laatste kan je ook altijd zelf graszaad kopen en vervolgens je eigen gazon aanleggen. Dat zal zeker meer groen in je tuin brengen.

Tip: niet alle buitenplanten in pot kunnen tegen de vorst, sommige moet je tijdens de koudste dagen van het jaar binnenhalen. Verdiep je hier van te voren in, het is zonde als je plant de winter niet overleeft.

Hoeveel groen heb jij in je tuin?