Nu de kerst in aantocht is krijg ik gelijk zin om de kerstboom op te zetten. Vorig jaar hebben mijn ouders dit voor mij gedaan omdat ik op knappen stond en een paar dagen voor kerst bevallen ben van Noé. Dit jaar zal ik er toch echt zelf aan moeten geloven! 

Noé is inmiddels al bijna een jaar oud. En dat betekend ook dat ze al flink aan het groeien is. Zowel fysiek als mentaal is het een bijzonder meisje aan het worden. Ze wilt alles zelf doen, en zo vaak als mogelijk is lekker wandelen door het huis. Met een kerstboom in de kamer en haar grijpgrage handjes vind ik dat best lastig. Maar gelukkig gaat dat (tot nu toe) erg goed. De raam decoratie vind ze echter wel erg leuk. Maar wanneer je dit houten boompje gaat maken hoef je je er niet heel erg druk om te maken!

Voor het maken van deze houten kerstboom heb je niet heel veel nodig behalve een houten balk of plank, kerst verlichting en uiteraard goed gereedschap. Mocht je je boom ook nog een kleurtje willen geven, dan heb je ook nog wat verf nodig. Maar dat is een smaak dingetje. De een vind het wel leuk, de ander niet.

Klein of groot?

De houten boom die we vandaag gaan maken kan je in verschillende maten maken. Meet daarom eerst even op hoe groot je hem wilt hebben. Wanneer je deze maten hebt kun je gaan beginnen met aftekenen. Zorg er voor dat de twee staande planken even lang zijn en dat je de onderste plank korter aftekent om zo een mooie driehoek te maken. Wanneer je klaar bent met aftekenen kun je de planken afzagen.

Benodigdheden: potlood, rolmaat, decoupeerzaag en eventueel een workmate om op te werken.

Wanneer je de planken op maat hebt gezaagd is het belangrijk om de zaag hoek uit te rekenen. Hier heb je verschillende rekenhulpjes online voor, maar je kunt ook gewoon een geo driehoek gebruiken. Op de workmate van BLACK + DECKER staat een gradenboog op. Wanneer je hier mee klaar bent kun je de hoeken afzagen. Het is wel een precies werkje dus neem er je tijd voor.

Benodigdheden: potlood, lineaal, geodriehoek of gradenboog, decoupeerzaag.

Nu is het zaagwerk af. Tijd om de planken dus nog even op te schuren zodat er geen splinters meer zitten. Ik gebruik hier de Mouse Detail schuurmachine voor. Mocht je de boom ook nog willen verfen is het zeker aan te raden om nog even alles te schuren.

Benodigdheden: schuurmachine of schuurpapiertje.

Na het schuren en eventueel het verfen ben je klaar om de boom in elkaar te zetten. Wij hebben er voor gekozen om de balken aan elkaar te maken met schroeven. Mocht je liever geen schroef zien, dan kun je natuurlijk ook gewoon met houtlijm werken.

Benodigheden: schroeven en een boormachine of houtlijm.

Nou, de boom staat! Nu moeten er natuurlijk nog wat lampjes in. Of liever gezegd, achter! Wij gaan het boompje namelijk op tafel tegen de muur zetten. Door de lampjes aan de achterkant te bevestigen krijg je een heel mooi Hue licht idee. Door met spijkertjes te werken kun je het lichtsnoer vast maken. Natuurlijk sla je de spijker niet in het snoer, maar er net naast. Als je de spijker halverwege omslaat zit je snoertje gelijk goed vast.

Benodigdheden: spijkers, hamer, lichtsnoer.

Klaar is kees! Ik heb de boom nog afgemaakt door er twee miniatuur boompjes in te zetten en een piek te maken met een strikje. Simpel, strak en toch geeft het een leuke kerstsfeer! Wij houden er wel van! Wat vind jij van de lichtgevende boom?

DIY – Een houten kerstboom maken!

Laatst geüpdatet 11/12/2019