Hoewel de zomerse dagen er misschien opzitten, betekent dit niet dat er buiten niets meer te beleven valt. Nee, overdag is het buiten nog relatief aangenaam vertoeven, dus ga gerust nog shoppen, naar een pretpark of op een familie-uitstap. Deze dagen zijn ook uiterst geschikt voor het maken van een (lange) wandeling. Het is nog niet te koud en je ziet de prachtige herfstkleuren stilletjesaan verschijnen. Het is daarom dat we in dit artikel dieper ingaan op de vijf leukste- en prachtigste wandelingen in Vlaanderen die je moet proberen.

De Voerstreek is de wandeling bij uitstek!

Dé wandeling die je op je to-do lijstje moet zetten, is die doorheen de Voerstreek. Je wordt omgeven door rust, groen, bossen, riviertjes, stilte, etc en is perfect voor als je gaat wandelen met je trouwe viervoeter. Het pastoraal effect wordt nog vergroot dankzij de kastelen en vakwerkhuisjes die je tegenkomt. Begin in Sint-Martens-Voeren en volg dan het knooppunten-wandelnetwerk van de Voerstreek. Je kunt ook opteren voor een van de vele themawandelingen. We raden aan om te kiezen voor de Bronnenwandeling, want tijdens de tocht van 8,5 km wandel je voorbij oogverblindende- en authentieke waterbronnen. Als je onderweg even wil rusten, stap dan binnen in een van deze pittoreske hoeves die je tegenkomt.

De Vlaamse Ardennen is perfect voor wielerliefhebbers

Hoewel dit artikel voornamelijk gaat over wandelingen, halen we ook even wielrennen aan. De Vlaamse Ardennen staan niet alleen bekend omwille van de prachtige natuur en mooie heuvels, maar ook omwille van de talrijke wielerkoersen. Klassiekers zoals de Ronde van Vlaanderen passeren altijd op de Kwaremont en Koppenberg. Hoewel het tijdens die periode erg druk kan zijn, stralen de Vlaamse Ardennen tijdens de rest van het jaar veel rust uit. Trek bijvoorbeeld naar Ronse waar adembenemende vergezichten, piepkleine dorpjes en grote hoeves op je staan te wachten. Wandel langs de talrijke kerken en kapelletjes en waag je ook aan de kronkelende kasseiwegen. Als je even wil uitrusten van al die kasseien, overweeg dan om even een van de online jackpots te spelen. Zo geef je je lichaam de rust die het verdient en laat je je geheugen al het werk doen. Wie weet stap je als overwinnaar de Kwaremont op.

Twee wandelingen doorheen de Kempen zijn nooit hetzelfde

Omwille van het breed scala aan streekgerechten, de vele bossen en de ruimte heidevelden, zijn twee wandelingen doorheen de Kempen nooit hetzelfde. De Kempen hebben 10 wandelroutes te bieden en daardoor is elke wandeling uniek. De streek en het 2000 kilometer wandelnetwerk hebben enorm veel te bieden! Je passeert veel groen, prachtige gebouwen, zoals abdijen en begijnhoven, en mooi erfgoed. Deze Kempen zijn ook perfect voor als je even tot rust wil komen met een hapje en drankje, want je vindt er namelijk de Brouwerij der Trappisten van Westmalle waar het Westmalle trappistenbier gebrouwen wordt. Hoewel de brouwerij niet open is voor het publiek, zijn er in de omgeving genoeg gelegenheden om dat bier te proeven.

Het Pajottenland is uiterst geschikt voor architectuurliefhebbers

Wil je graag een wandeling maken waarbij je alles te weten komt over de wonderbaarlijke architectuur die Vlaanderen te bieden heeft? Dan moet je naar het Pajottenland trekken. Daar staan namelijk vierkantshoeves, adellijke kasteeldomeinen, en religieuze kerken op je te wachten. De prachtige gebouwen worden omgeven door wondermooie natuur, weides en akkers, wat de wandeling nog onvergetelijker maakt. Het handige is ook dat het Pajottenland veel rustbanken en horecazaken kent, waar je even kunt uitrusten.

Een uiterst diverse wandeling doorheen het Hagenland

Ben je op zoek naar een wandeling die veel diversiteit te bieden heeft? Trek dan naar het Hagenland, want in die regio worden geschiedenis, moderniteit, culinaire aspecten en groen op een schitterende wijze gecombineerd. Zo kom je in het noorden vooral wijngaarden en natuurreservaten tegen, terwijl het zuiden vooral bekend staat omwille van de kapellen en vierkantshoeves. Trek ook naar het natuurreservaat Het Vinne, waar nog meer wandelpaden op je staan te wachten, alsook enkele bankjes om uit te rusten.