De zomer staat weer voor de deur en dat betekent dat de zon zich steeds vaker laat zien. Hoewel zonnestralen ons humeur kunnen verbeteren, kan overmatige blootstelling aan de zon ook schadelijk zijn voor onze gezondheid en zelfs ons interieur. Meubels en decoratie kunnen namelijk verkleuren door de zon. Zonwering is daarom een essentieel onderdeel van elk huis. In dit artikel vertellen we meer over de voordelen van zonwering.

Bescherming tegen schadelijke UV-stralen

Een van de meest voor de hand liggende voordelen van zonwering is de bescherming tegen schadelijke UV-stralen. Langdurige blootstelling aan UV-stralen kan leiden tot huidkanker en vroegtijdige huidveroudering. Door goede zonwering te installeren kun je jezelf beschermen tegen deze schadelijke effecten, zelfs als je binnen zit. Sommige soorten glas hebben overigens al een UV filter erin, dus het is niet altijd van belang.

Temperatuur binnen

Naast het beschermen van onze huid biedt zonwering ook voordelen op het gebied van energie-efficiëntie. Door zonwering te gebruiken om direct zonlicht buiten te houden kun je de temperatuur in huis beter reguleren. Zo hoef je bijvoorbeeld minder vaak of minder lang de airco aan te zetten in de zomer om het binnen lekker koel te houden. Dit betekent goed nieuws voor je portemonnee, want je gebruikt minder energie. Ook is het vanzelfsprekend beter voor het milieu. Wel moet je een goede zonwering op maat hebben wil je hier voordeel bij houden.

Verkleuring van interieur

Een ander voordeel van zonwering is de bescherming van interieurs tegen verkleuring en schade door UV-stralen. Zonlicht kan materialen zoals meubels, vloeren en decoratie namelijk beschadigen. De zon kan ervoor zorgen dat materialen uitdrogen, maar ook lichter van kleur worden (verbleken). Met zonwering kunnen deze items worden beschermd, waardoor de levensduur wordt verlengd en je er dus veel langer van kunt genieten.

Privacy

Daarnaast biedt zonwering ook privacy. Je voorkomt hiermee dat voorbijgangers direct naar binnen kunnen kijken, waardoor je meer een gevoel van privacy en veiligheid hebt. Ook in de avond kan het heel fijn zijn om eventuele zonwering dicht te doen, zodat niet iedereen jou op de bank ziet chillen.

Er zijn verschillende soorten zonwering verkrijgbaar waaronder rolluiken, screens, luifels en jaloezieën. Elk type zonwering heeft zijn eigen voordelen en kan worden aangepast aan jouw wensen. Moderne zonweringssystemen kunnen zelfs worden geautomatiseerd en op afstand worden bediend, super makkelijk! Je snapt…zonwering is veel meer dan alleen een decoratief item voor je huis. Mocht je op zoek zijn naar een goed zonwering, dan kun je bij allebei winkels hiervoor terecht. Bijvoorbeeld bij de woonwinkel Zwolle. Je kunt daar alles in het echt zien hangen en voelen, wel zo fijn!