Sparen, het is best belangrijk in ons ‘grote mensen’ leven. Omdat geld steeds belangrijk wordt (alles wordt immers alleen maar duurder) is sparen een must. Het best kun je er dan ook al mee beginnen wanneer je kinderen klein zijn. Zo groeien ze op met geld en de kennis erachter en kunnen ze zelf hun ‘eigen vermogen’ opbouwen. Of het nu sparen voor later is of voor iets dat ze heel graag willen hebben…het is goed om je kinderen bewust te maken van het leren van sparen. Hoe je dit doet? Met deze tips!

Begin met zakgeld

Wanneer jouw kindje een bepaalde leeftijd heeft bereikt (wanneer hij of zij al kan tellen) is het goed om aan zakgeld te beginnen. Uiteraard begin je met kleine bedragen, zodat het behapbaar voor je kindje is om mee te rekenen. Koop meteen een leuke spaarpot om alle spaarcentjes in te stoppen. Succes gegarandeerd.

Geef een zakgeldcontract

Wil je het wat officiëler maken en je kindje nog meer leren over sparen? Maak dan een zakgeldcontract. Hierop zet je de naam van je kind, spreek je een bedrag af en of hij of zij dit wekelijks/maandelijks krijgt. Ook spreek je de dag af wanneer je het zakgeld geeft. Zo weet je kind precies waar hij/zij aan toe is (en jij immers ook 😉 ). Je kind zal trots zijn op dit contract en het dan ook zeker naleven.

Oud genoeg? Sluit een spaarrekening af

Is je kind oud genoeg en heeft hij of zij al langer zakgeld dat in een spaarpot gestopt wordt? Dan is het tijd om eens na te denken over een spaarrekening. Je kunt je kind een eigen rekening geven (wat onder jouw toezicht valt, want kinderen zijn uiteraard minderjarig en kunnen dit zelf nog niet afsluiten). Hierop kun je afspreken een bepaald bedrag over te maken als zakgeld of spaargeld. Heeft hij of zij iets voor ogen om ervan te kopen? Maak dan ook een spaarpotje binnen de rekening aan. Zo kan je kind makkelijk zien of het spaardoel bijna bereikt is of dat er nog even doorgespaard moet worden.

Spaar zelf wat bij

Wil je jouw kind wat helpen met sparen, spaar dan wat bij. Dit kun je op de spaarrekening van je kind doen, maar je kunt er ook een aparte kinderspaarrekening voor openen. Hierop kun je jaarlijks genoeg sparen en dit spaargeld ook veilig stellen. Als je kind 18 jaar wordt komt dit bedrag vrij en heeft hij of zij meteen een fijn bedrag voor bijvoorbeeld het rijbewijs, een eigen auto, de studie etc.

Cadeaustress? Spaargeld is altijd goed!

Ken je dat…je kind is jarig en je weet niet wat te geven als cadeau. Voor de kleintjes is een fysiek cadeau natuurlijk altijd het leukste, maar wanneer ze oud genoeg zijn begrijpen ze dat het niet altijd wat fysieks hoeft te zijn. Je kunt bijvoorbeeld ook een bepaald bedrag als cadeau op de spaarrekening spekken.

Veel spaar plezier!