Door Gabriëlle: Veel mensen komen niet verder dan dat het koud is op Spitsbergen. Dit Noorse eiland ligt op zo’n 80 graden noorderbreedte en is daarna de meeste noordelijke plek op aarde waar “normale” mensen kunnen komen. Een heel avontuur dus! Ik bezocht Spitsbergen in de winter en dat betekent dat het erg koud is en dat het 24 uur per dag donker is. Toch is het echt een aanrader om naar Spitsbergen te gaan!

De kou is intens

Zoals ik al zei, de kou op Spitsbergen is intens. Als je uit het vliegtuig stapt weet je meteen wat daarmee bedoelt wordt. Het eiland ligt midden in de zee en vangt daar veel wind. Toen ik op Spitsbergen was lager de temperaturen rond de -17 tot -25. Maar het is zeker te verdragen, mits je je goed voorbereid. De key? Veel laagjes en thermokleding. Het duurt iedere ochtend iets langer voordat je klaar bent maar het is echt nodig.

Het is 24 uur per dag donker

Een bizarre gewaarwording, een plek bezoeken waar het 24 uur per dag donker is. Je kunt je haast niet voorstellen hoe dat is. Het moment dat ik uit het vliegtuig stap, hoor ik mezelf als zeggen “Ik ben benieuwd hoe dit er morgen overdag uitziet” op dat moment was het 12:30 ’s middags. Je dag- en nachtritme is constant in de war. Toch vond ik het wel iets hebben, het geeft een gezellige sfeer. Maar om nou te wonen op een plek waar het 24 uur per dag donker is? Nee bedankt!

Waarom is Spitsbergen dan zo bijzonder?

De hoofdreden is de ervaring, het is bijzonder om zo’n gekke ervaring mee te maken. Maar daarnaast zijn er genoeg leuke activiteiten te doen op het eiland. Je kunt gaan sneeuwscooteren, met husky’s sleeën en je kunt ijsgrotten beklimmen. En natuurlijk de reden waarom veel mensen naar Spitsbergen gaan, het noorderlicht! Ik was ook een blij mens toen ik dat mocht meemaken, geweldig!

Op zoek naar nog meer leuke reistips? Kijk dan eens op Globegirl.nl! Heb jij wel eens gehoord van Spitsbergen? Zou jij in de winter naar Spitsbergen willen gaan?