Je bent allang niet meer gek of de enige als je besluit om eens naar een yogales te gaan. Bij steeds meer sportscholen staat yoga vast (en vaak) op het rooster en een leuke yogastudio is niet moeilijk meer te vinden in de meeste plaatsen. Toch komen ‘het is niets voor mij’ of ‘ik ben niet lenig genoeg  voor yoga’ nog regelmatig voor. Beroof jezelf niet van een heerlijke yogales en zet eens een stapje buiten je comfortzone. Het is heerlijk, en voor iedereen weggelegd!

Reden 1: je slaapt als een roosje

Een drukke dag op werk, zorgen om een baby waarmee niet altijd alles gaat zoals je zou willen, of een kleintje dat gewoon veel aandacht nodig heeft terwijl je ook nog een hele to do list vol hebt staan. Je adrenalinepeil is de hele dag hoog en dat begint ’s ochtends al en gaat door tot in de avond. Herkenbaar? Behalve dat dit niet goed is voor je lichaam en algehele gezondheid zorgt het er ook voor dat je niet lekker in slaap komt.

Een yogales kan wonderen verrichten! Las een moment voor jezelf in, loop of fiets naar de sportschool of studio en laat alles even achter je. Geniet tijdens de les van het moment dat je hebt gekozen voor jezelf en focus je volledig op je ademhaling. In welke houdingen je wel of niet goed bent, maakt eigenlijk helemaal niet uit, het gaat om een uurtje me-time waarvoor je hebt gekozen. Als je terugkomt, laat je telefoon dan met rust zodat je geen nieuwe input krijgt en je zal merken dat je een stuk lekkerder slaapt.

Reden 2: quality time met je kleintje(s)

Hoe leuk is het als je samen met je kleine wonder plezier kunt beleven op een yogamatje? Een kleurrijke mat met een leuk patroontje maakt het nog leuker om allerlei leuke poses samen uit te voeren. Je bent bezig met je gezondheid, je ademhaling én met je geluk. Wat wil je nog meer? Voor je kleine is het ook nog eens hartstikke goed om al op jonge leeftijd met yoga in aanraking te komen. De uitstraling die jij hebt tijdens een yogamoment neemt je zoontje of dochtertje van je over. Samen lachen, samen rustig zijn en samen ontdekken wat je lichaam allemaal voor gekke houdingen kan uitvoeren. Ondertussen vergeet je die hele to do list even en ben je alleen bezig met mooie dingen.

Reden 3: get out of your mind

Yoga komt in vele soorten en je kunt het zo gek maken als je zelf wilt, of juist niet. Als je behoefte hebt aan balans in je leven, meer energie en dat heerlijke moment voor jezelf dan hoef jij geen power yoga of dynamische stijl voor gevorderden te bezoeken. Een lesje yin yoga past dan beter bij je. Vaak is meditatie een onderdeel(tje) van een yin yogales waarbij je ademhaling en je bewustzijn centraal staan. Bij yin yoga blijf je langer in een bepaalde houding liggen of zitten waardoor je tijdens deze twee of drie minuten de tijd hebt om je gedachten onder controle te krijgen (mediteren). Je kunt afdwalen naar je to do list of de stress die je hebt gehad op die dag, maar door je te focussen op je lichaam en wat je voelt, hoe je ademt en waarom je hebt gekozen voor de yogales raken je zorgen en gedachten langzaam op de achtergrond. Na een paar lessen word je hier steeds beter in en kom je stralend en vol energie de les uit.

Reden 4: yoga vrolijkt je huis op

Een yogamatje of vrolijk meditatiekussenstaat prachtig in je huis en herinnert je iedere dag aan die positieve vibe, de momentjes voor jezelf en dat het eigenlijk helemaal niet nodig is om je zo druk te maken. Je kleintje zal het ook hartstikke leuk vinden om met de yoga spullente spelen. Als je een kwartiertje over hebt, je komt net wat eerder thuis van je werk of je bent een momentje helemaal alleen dan kun je binnen een paar stappen op je matje liggen of op je kussen zitten voor een korte sessie, al is het 5 minuten. Even je rug of borst stretchen na een dag dat je veel hebt gezeten is heerlijk. Of gewoon 5 minuten liggen of zitten en nergens aan denken.

Reden 5: je wordt vrolijk en positief van yoga

Iedere yogales staat in het teken van positiviteit. Een yoga docent straalt vaak een heerlijke rust en prachtige glimlach uit die je al snel overneemt. Ook al kom je gestrest of met een negatief gevoel binnen, je komt positief je les uit. Laat al je gedachten voor wat ze zijn en kijk om je heen wat je ziet. Als je je tussen positieve en vrolijke mensen begeeft, neem je dat mee over en mee naar huis waar je anderen ook weer mee aansteekt. Iedereen vrolijk, wat heb je nog meer nodig?