Ga je een weekendje naar Dublin, maar heb je geen zin om veel geld uit te geven aan dure uitjes? Gastblogger Lieke (ook wel bekend van Reisjager) zette 5 tips voor gratis uitjes in Dublin op een rij. Dublin is over het algemeen best een dure bestemming, maar met deze gratis uitjes wordt het toch een goedkope stedentrip!

Gratis musea in Dublin

Het perfecte gratis uitje op een regenachtige dag: bezoek een gratis museum in Dublin! O.a. The National Gallery of Ireland, The Natural History Museum (onderdeel van The National Museum of Ireland) en The Irish Museum of Modern Art (IMMA) zijn gratis te bezoeken. Het IMMA is gevestigd in het voormalige ‘Royal Hospital Kilmainham’, een erg mooi en statig historisch gebouw.

Wandeling Howth

Oké, het is niet helemaal gratis om er met de trein te komen, maar een ‘cliffwalk’ in het dorpje Howth is echt een aanrader. In ongeveer 30 minuten reis je met de DART trein vanuit het centrum van Dublin naar het kustplaatsje Howth. Je kunt in Howth prachtige kustwandelingen langs de kliffen maken. Zo geniet je tijdens een stedentrip naar Dublin ook van de mooie Ierse natuur.

In Howth kun je voor verschillende wandelroutes (loops) kiezen. De kortste route (Lower Cliff Walk) is 6km en loop je in ongeveer 2 uur. Deze route is ook goed te doen als je niet zo’n geoefende wandelaar bent. Howth is een echt Iers vissersdorpje met leuke visrestaurantjes aan de kade in de haven. Een perfecte plek om Fish & Chips te eten.

Áras an Uachtaráin – het witte huis van Ierland

Áras an Uachtaráin is geen heel bekend uitje in Dublin, maar zeker een aanrader. Het is het ‘witte huis’, dus de ambtswoning van de president van Ierland, en staat in het Phoenix Park. Je kunt hier gratis tours volgen, waarbij je onder ander het kantoor van de president bezoekt. Een leuke en bijzondere ervaring! Tours vinden elke zaterdag om 10.00, 11.15, 12.30, 13.45 en 15.00 plaats en duren ruim een uur. Kaartjes voor de gratis tour kun je niet reserveren, maar op de dag zelf vanaf 9.30 ophalen bij het Phoenix Park Visitor Center. Vanaf het Visitor Center loop je in ongeveer een kwartier naar Áras an Uachtaráin, er gaan ook gratis shuttlebussen.

Temple Bar District

Dublin is een leuke stad om gewoon doorheen te slenteren, waarbij je zeker het Temple Bar District niet mag missen. Hier vind je heel veel pubs en een gezellige sfeer. Ook overdag kan het hier al heel druk zijn en genieten veel toeristen in de pubs en op straat van hun Guinness. Elke zaterdag wordt de Temple Bar Food Market georganiseerd; een kleine foodmarket met street food en lokale en gezonde producten. Ook heel geschikt voor vegetariërs.

Trinity College & The Science Gallery

Trinity College is een beroemde 200 jaar oude universiteit in het centrum van Dublin. Het is leuk om hier over de campus te lopen en de magische sfeer van de eeuwenoude gebouwen te ervaren.  De Science Gallery van Trinity College is gratis te bezoeken. Dit is een klein museum met wisselende en interactieve tentoonstellingen. Verwacht geen hele middag vermaak, een half uurtje uittrekken voor de gratis Science Gallery is de moeite waard.

5x gratis doen in Dublin