Het is de laatste tijd erg koud in Nederland. De tips in dit artikel kunnen je helpen je huis warmer te houden en hopelijk zonder een torenhoge energierekening. Dus trek een extra paar sokken aan en zet een warme kop thee en lees verder als je niet meer in de kou wil zitten!

Pas je douche gewoontes aan

Door lang douchen kan de energierekening erg snel oplopen, zeker met de huidige prijzen! Dit komt omdat je voor zowel de opwarming van het water en het water zelf betaald.

Als je hierop geld wilt besparen kan je bijvoorbeeld een timer zetten voor het douchen zodat je er niet te lang onder staat. Een andere betaalde optie is een waterbesparende douchekop, waarmee je het waterverbruik omlaag kan halen.

Plaats aluminiumfolie achter je radiatoren.

Radiatoren die aan muren hangen die verwarmen de lucht rondom. Veel van deze warmte gaat de kamer in waardoor de kamer warmer wordt. Er gaat echter ook veel warmte verloren doordat de radiator de lucht tussen de radiator en de muur verwarmt.

Aluminium folie dat op de wand achter de radiator geplaatst wordt reflecteert deze warmte als het ware terug de ruimte in. Dit soort aluminiumfolie is doorgaans te koppen bij allerlei doe het zelf zaken. Voor deze tip is er dus wel een financiële investering nodig. volgens Tony Sloterman, product owner van sportweddenschappen sites, is deze investering het zeker waard aangezien je deze er snel uit zult halen vanwege je lagere energierekening.

Houdt zoveel mogelijk warmte binnen

Deze tip is een beetje vanzelfsprekend, niemand zal bijvoorbeeld snel de ramen open laten staan in de winter. Maar wat sommige mensen niet weten is dat het dichthouden van alle deuren in je huis erg veel kan helpen met warmte binnen houden.

Dichte deuren voorkomen toch en houdt de kamers goed warm. Een andere extra opties is om gordijnen voor de deuropening te hangen om de ruimtes nog beter te isoleren. Als je huisgenoten hebt die vaak deuren open laten staan zouden er ook drangers op de deuren geplaatst kunnen worden.

Zet je elektronische apparaten uit wanneer je ze niet gebruikt

Het lastige in het gebruik van elektronische apparaten en je energierekening is dat je niet aan een apparaat kunt zien hoeveel stroom het gebruikt en hoeveel het dus kost. Om hier een idee van te krijgen kan je een meter aanschaffen die je tussen het stopcontact en je apparaat plaatst om te kijken hoeveel deze gebruikt.

Zelfs apparaten die niet in gebruik zijn kunnen stroom verbruiken. Denk bijvoorbeeld aan een televisie die niet aanstaat maar wel in het stopcontact zit. Of een koffiezetapparaat.

Het kan helpen om elektronische apparaten in je huiskamer, bijvoorbeeld rondom de televisie, in een stekkerblok met aan en uit knop te plaatsen. Wanneer je deze niet gebruikt kan je dan via het stekkerblok alle apparaten tegelijk uit zetten.

Een aantal bekende boosdoeners in de categorie energieslurpers zijn draadloze tv kastjes, koffiezetapparaten, spelcomputers, computers en televisies.

Kleed je warm aan

Dit klinkt misschien als iets wat je overgrootmoeder zou zeggen maar deze gouwe ouwe blijft waar. Draag thuis meer laagjes zodat de verwarming minder hoog hoeft. Dit is waarschijnlijk de meest simpele en makkelijke manier om je energierekening thuis te verlagen. En ook nog eens gratis!