Een telefoonabonnement met toestel is het ideale excuus om jezelf iedere twee jaar een nieuwe smartphone te gunnen. Op zich kan je telefoon vaak best nog wel één of twee jaar mee op dat moment, maar het is zo handig om te kosten van een nieuwe telefoon te kunnen uitsmeren met zo’n meerjarig telefoonabonnement waar bij je nieuwe smartphone inbegrepen zit. Toch is het ook het overwegen waar of je niet beter af bent met een sim only abonnement zónder toestel. We bespreken vier voordelen van sim only ten opzichte van een telefoonabonnement met toestel. Je kunt online aanbiedingen voor sim only abonnementen vergelijken.

Minder betalen voor je nieuwe telefoon

Wanneer je je nieuwe smartphone bij een telefoonabonnement neemt, betaal je er nooit de beste prijs voor. Als je online gaat zoeken naar aanbieders die het toestel dat jij op het oog hebt los verkopen, dan zal je zien dat je in de meeste gevallen een aantal tientallen euro’s kunt besparen door je toestel daar te kopen. Wel moet je dan natuurlijk je aankoop in één keer afrekenen.

Geen registratie bij het BKR

Maar het is zo fijn om je nieuwe smartphone niet in één keer te hoeven betalen, denk je misschien. Dat kan wel zo zijn, maar het kan je ook een registratie bij het Bureau Kredietregistratie (BKR) opleveren. Hier worden leningen en kredieten geregistreerd. Een afbetalingsregeling voor een telefoon die meer dan 250 euro kost (en dat is vaak het geval) wordt als een lening beschouwd en dus geregistreerd. Dat is op zich niet erg, totdat je ergens een lening of krediet wilt afsluiten. Je kunt dan minder lenen omdat de geldverstrekker inzage heeft in het register en ziet dat je al een lopende lening hebt. Laat je het twee keer na om maandelijkse abonnementskosten op tijd te betalen? Dan krijg je een registratie als wanbetaler en wordt het moeilijk een geldverstrekker ervan te overtuigen om jou geld te lenen.

Goedkopere bundel

Een sim only abonnement is vaak goedkoper dan de belbundel die je krijgt bij een telefoonabonnement met toestel. Er zijn verschillende aanbieders van sim only abonnementen met scherpe prijzen om uit te kiezen. Je kunt dus zowel besparen op je nieuwe smartphone door deze los aan te schaffen als op je belbundel door deze bij een sim only aanbieder af te sluiten.

Flexibere bundel

Vaak is de belbundel bij een sim only abonnement flexibeler dan bij een telefoonabonnement met toestel. Ten eerste omdat je geen abonnement voor twee of drie jaar hoeft af te sluiten, maar in sommige gevallen zelfs een sim only abonnement kunt afsluiten dan vanaf het begin al maandelijks opzegbaar is. Daarnaast is het vaak makkelijker om tussentijds je bundel meerdere malen naar boven of beneden bij te stellen. Dat is praktisch wanneer de bundel die je gekozen hebt te groot of te klein blijkt te zijn, of wanneer je tijdelijk meer of minder gebruik gaat maken van je belbundel. Zo kun je geld besparen door niet te betalen voor tegoed dat je niet gebruikt of kosten van bellen en internetten buiten de bundel.

Overweeg dus nog een keer goed of dat telefoonabonnement met toestel wel echt zo interessant is, en of je eigenlijk überhaupt wel al een nieuwe smartphone nodig hebt. Zo kun je geld besparen. We blijven tenslotte Nederlanders.