Ben je toe aan een nieuwe bank? Wanneer je je gaat oriënteren gaat er een wereld voor je open. Je zult er vast en zeker al snel achter komen dat er ontzettend veel keuze is en dat je vaak door de bomen het bos al niet meer ziet. Tijd dus voor een plan om effectief te shoppen voor een nieuwe bank. Met deze vier tips wordt jouw zoektocht een eitje.

1. Plannen

Een nieuw bankstel kopen? Dat doe je natuurlijk niet binnen vijf minuutjes. Zeker niet omdat het toch best wel een investering is en een aankoop is waarvan je jaren gaat genieten. De keuze moet dus goed overdacht zijn. Plan daarom een middagje banken shoppen samen met je partner. Zorg ervoor dat eventuele kinderen naar de oppas gaan zodat zij geen afleiding vormen en jullie je beiden goed kunnen richten op wat je zoekt en wilt.

2. Wensenlijstje

Zoals met alles zul je vast en zeker een paar wensen hebben als het gaat om een nieuwe bank. Denk bijvoorbeeld aan het materiaal (kies je voor stof of wil je juist leer?), maar ook de kleur en het formaat. Heb je een voorkeur voor een bepaalde uitstraling en let je misschien ook heel goed op details als pootjes etc.? Al deze wensen kun je het best opschrijven (schrijf ze op papier of zet ze in je telefoon) zodat je zeker niets vergeet. Door je enthousiasme in de winkel kun je soms wel eens iets vergeten.

3. Matencheck

De maat van een bank bepaald vaak ook een beetje de totale uitstraling ervan in je woonkamer. Ga je voor een groot exemplaar dat ook nog eens een hoekbank is en daarmee een echte eyecatcher is? Of wil je liever twee kleinere exemplaren voor een cosy hoekje? Hoe dan ook, het is van belang dat jouw nieuwe bankstel goed past in je woonkamer. Meet vooraf dus even wat er kan en mogelijk is, zodat je voorkomt dat je dadelijk een te grote bank hebt.

4. Proefzitten

Heb je eenmaal een paar banken op het oog die aan jouw wensenlijstje voldoen en die ook nog eens kloppen met jouw maten? Dan is het tijd om te proefzitten! Door zelf erop te zitten (en er ook een tijdje op te blijven zitten) kom je erachter of de bank een match is of niet. Soms kun je zelfs voor bepaalde vullingen in de zittingen en rugleuning kiezen, waardoor je helemaal een bank op maat hebt.