Het tuinseizoen staat weer voor de deur en jongens, wat hebben wij daar zin in! Wil je in het voorjaar al lekker van je tuin kunnen genieten, dan is het nu tijd om daar aandacht aan te besteden. Maak jouw tuin lente klaar om bij de eerste zonnestralen al lekker naar buiten te kunnen. Heb je een verouderde schutting, maar geen zin of geen budget om een nieuwe te plaatsen? Je kunt hem natuurlijk ook heel gemakkelijk verven! Hoe? Met deze tips lukt het!

Het voorwerk

Voordat je begint is het belangrijk om een goede basis te hebben. Dat geldt eigenlijk voor alles wat je gaat verven, want zonder een goede basis is het resultaat niet mooi of niet lang houdbaar. Voor een klus als een schutting verven mag dat zeker langer houdbaar zijn, want het is een flinke klus die je niet elke 2 jaar wilt doen. Goed voorbereiden dus!

Schuren

Voordat je begint met verven is het belangrijk om jouw schutting te schuren. Er kan namelijk vuil op zitten dat je er niet afgepoetst krijgt, maar ook splinters en andere oneffenheden kunnen een niet mooi resultaat opleveren. Wanneer je hier overheen verft ga je dat zien en dus is het belangrijk om de boel netjes en glad te maken. Schuren kun je met de hand doen, maar voor zoveel oppervlaktes als een schutting kun je beter gebruik maken van een schuurmachine. Dat werkt namelijk veel sneller! Schuur overigens met een lichte korrel voor een mooi glad effect.

Gronden

Heb je alle schuttingen en randjes geschuurd? Zijn alle nagels eruit? Dan kun je gaan gronden. Gebruik hiervoor altijd een goede primer! Gronden is zeer belangrijk om de verf goed te laten hechten. Zo blijf je langer mooi resultaat houden en gaat het niet afbladderen. Ook voorkom je hiermee dat de verf teveel in het hout trekt en je meerdere lagen moet aanbrengen dan wanneer je een goede primer gebruikt. Bespaar hier overigens niet op, want een goede primer zie je terug in het eindresultaat!

Verven

Dan is het tijd om te verven! Welke kleur je kiest hangt natuurlijk helemaal van jouw wensen af. Voor welke stijl wil je gaan en wil je het ruimtelijk maken of juist lekker knus en gezellig? Op basis van deze keuzes kun je jouw kleur bepalen. Kies overigens wel een neutrale kleur en geen trendkleuren. Een schutting verf je namelijk voor jaren en trends komen en gaan.

Kwast of roller?

Gebruik bij het verven van je schutting een goede kwast en kies een klein kwastje voor randjes en eventuele details. Op die manier voorkom je druipers en het werkt veel fijner en netter! Een roller dekt vaak niet goed genoeg op een ruw oppervlak als een schutting en doordat je met kleine of smalle kantjes te maken hebt is een roller niet praktisch.

Met deze tips wordt het verven van jouw schutting een eitje. Je zult er wel even zoet mee zijn, want het is best veel werk maar het resultaat mag er dan wel zijn!

Schutting verven? Zo pak je dat aan!