Retinol, je zult het vast en zeker wel kennen. Retinol is een krachtig ingrediënt dat vaak wordt gebruikt in skincare producten vanwege zijn bewezen effectiviteit bij het verbeteren van de huidtextuur, het verminderen van fijne lijntjes en rimpels en het behandelen van acne. Je zult het vast en zeker wel kennen, want tegenwoordig hoor en zie je het overal. Maar wat maakt retinol zo speciaal en hoe profiteert de huid ervan? Wij vertellen het je vandaag!

Hoe werkt retinol?

Retinol is een vorm van vitamine A. Wanneer het wordt aangebracht op de huid wordt het omgezet in retinoïnezuur, de actieve vorm van vitamine A. Retinoïnezuur stimuleert de productie van collageen, een eiwit dat de huid stevigheid en elasticiteit geeft. Bovendien versnelt retinoïnezuur de celvernieuwing, waardoor oude, beschadigde huidcellen sneller opknappen. Hierdoor vermindert de zichtbaarheid van fijne rimpels en lijntjes en kun je zelfs hyperpigmentatie aanpakken. De algehele textuur van de huid wordt verbetert wanneer je langere tijd retinol gebruikt.

De voordelen van retinol voor je huid

Retinol heeft vele voordelen voor de huid. Zo helpt het dus fijne lijntjes en rimpels te verminderen. De huid oogt hierdoor jonger en egaler. Ook is het ingrediënt top bij de behandeling van acne. Het helpt namelijk bij het ontstoppen van poriën, vermindert ontstekingen en het reguleert de talgproductie. Hyperpigmentatie kun je ook aanpakken, denk hierbij bijvoorbeeld aan ouderdomsvlekken, zonnevlekken en melasma. Over het algemeen behandel je dus best veel huidproblemen hiermee en knapt je huid hier aanzienlijk van op!

Hoe gebruik je retinol?

Retinol heeft dus mega veel voordelen voor onze huid, maar het is tegelijkertijd ook een heftig ingrediënt. Niet voor niets wordt ook aangeraden om het gebruik van retinol op te bouwen. Producten met retinol komen in allerlei soorten en percentages en wanneer je het nog nooit eerder hebt gebruikt dien je laag te beginnen. Bouw deze lage concentratie langzaam en geleidelijk op naarmate je merkt dat je huid hieraan gewend raakt. Doe je dit niet, dan kun je kans krijgen op huidirritaties. Mensen met een gevoelige huid kunnen sowieso het best retinol laten staan, want het kan te heftig zijn. Let ook op met de zon, want retinol kan de huid gevoeliger maken voor de zon. Erna goed smeren met een zonbescherming dus.

Fijne retinol producten

Tegenwoordig heeft bijna elk merk wel een lijn met het ingrediënt retinol in hun assortiment. Uiteraard zijn er fijne en minder fijne producten. Een aanrader is bijvoorbeeld Clinique Smart Night Clinical MD Multi-Dimensional nachtverzorging. Deze crème is speciaal ontwikkeld voor de nacht en werkt ontzettend goed. Hij is best prijzig, dus mocht je een goedkoper alternatief willen dan is wellicht het retinolserum van Revolution Skincare wat voor jou!