Je bent er uit, jouw volgende vakantiebestemming wordt Amerika! Het liefst wil je meteen boeken natuurlijk, maar hier kun je beter nog even mee wachten. Voordat je daadwerkelijk naar Amerika kunt reizen, dien je in het bezit te zijn van een ESTA.

Wat is een ESTA?

Een ESTA (Electronic System for Travel Authorization) is niet meer dan een elektronische reistoestemming voor Amerika. Deze vraag je online aan door middel van het invullen van een aanvraagformulier. Je hoeft alleen een ESTA aan te vragen als je per boot of vliegtuig naar Amerika reist. Reis je bijvoorbeeld over land via Canada naar Amerika, dan hoef je niet in het bezit te zijn van een ESTA.

Eerst je ESTA aanvragen of eerst je vlucht boeken?

Dat heeft te maken met het volgende; de beoordeling van je ESTA aanvraag mag maximaal 72 uur duren. Vraag daarom de ESTA in ieder geval 72 uur voorafgaand aan je reis aan. Maar het is nog beter om deze een aantal weken van te voren aan te vragen. Het kan namelijk gebeuren dat jouw ESTA aanvraag afgewezen wordt. Dan kun je altijd nog een visum aanvragen bij de Amerikaanse ambassade, echter, hier gaat weken overheen. En daarom is het van belang om te wachten met boeken en eerst de status af te wachten van je ESTA aanvraag.

Visa Waiver Program

Niet iedereen kan een ESTA aanvragen. Alleen burgers van landen welke onder het Visa Waiver Program vallen kunnen een ESTA aanvragen. Het Visa WaiverProgram is in het leven geroepen zodat mensen visumvrij kunnen reizen. Maar, Amerika kan de reizigers op deze manier ook beoordelen op hun geschiktheid.

Hoe lang is een ESTA geldig?

Een ESTA is twee jaar geldig vanaf het moment van goedkeuring. Verloopt je paspoort in de geldigheidsperiode van je ESTA, dan komt deze automatisch te vervallen omdat de ESTA elektronisch gekoppeld is aan het paspoortnummer. Vraag je een nieuw paspoort aan, dan ontvang je ook een nieuw paspoortnummer. Wil je dan nog naar Amerika, dan dien je een nieuwe ESTA aan te vragen. Met een ESTA mag je maar liefst 90 dagen achtereen in Amerika verblijven en ook mag je meerdere keren op en neer in de twee jaar dat deze geldig is.

Hoe vraag ik een ESTA aan?

eVisa Application Services is een servicebureau die gespecialiseerd is in het aanvragen van een ESTA. Zij hebben speciale controles ingebouwd op het aanvraagformulier zodat de meest gemaakte fouten kunnen worden voorkomen. Ook controleren de medewerkers alle aanvragen ook nog weer handmatig op eventuele fouten of onduidelijkheden. Heb je vragen tijdens het invullen van het formulier, vraag dan gerust een van de medewerkers. Zij zijn te bereiken via chat, telefoon en e-mail. Standaard sturen zij de ESTA per e-mail, en tegen een kleine meerprijs ook per post. Een creditcard heb je nog niet nodig, je betaald gewoon middels iDEAL.

Wat heb ik nodig?

Om een ESTA aan te vragen heb je de volgende gegevens nodig:

Een geldig paspoort
Een betaalpas
Een verblijfadres in de VS (indien van toepassing)
Gegevens van een noodcontactpersoon binnen op buiten de VS
Werkgevergevens/schoolgegevens (indien van toepassing)

Bekijk alvast de vragen die gesteld worden op het ESTA formulier.

Kan ik met spoed een ESTA aanvragen?

Helaas bestaat er niet zoiets als een spoedprocedure. Wat eVisa bijvoorbeeld wel voor je kan doen, is jouw aanvraag met voorrang verwerken en je op de hoogte houden van de status. Maar Amerika mag altijd 72 uur doen over de beoordeling van je aanvraag, en dit is ook niet te versnellen. Vertrek je binnen 72 uur, laat eVisa dan weten dat het om een spoedaanvraag gaat. Het beste is om dit telefonisch of per chat te laten weten zodat ze er meteen rekening mee kunnen houden.

Heb ik een papieren versie van de ESTA nodig?

De meeste verkoopsites adviseren hun klanten altijd wel om de ESTA uit te printen en mee te nemen. Het is niet per se nodig, echter, wanneer ze op het vliegtuig met een storing kampen, heb jij altijd bewijs bij je. Normaal gesproken kunnen ze na het inscannen van je ESTA zien of er een geldige ESTA aan gekoppeld is. Controleer de ESTA altijd goed voordat je op reis gaat, met name de paspoortgegevens. Deze moeten echt exact overeenkomen met elkaar.

Bekijk de video hier voor meer informatie over het aanvragen van de ESTA.