Iedereen die in Nederland woont, is verplicht een zorgverzekering te nemen. Dat doet de overheid niet om jou te pesten, maar om te zorgen dat iedereen voor een goede prijs gebruik kan maken van hoogwaardige zorg. Dat je een zorgverzekering moet hebben, wil niet zeggen dat je helemaal niets te kiezen hebt. Integendeel, een goede verzekering biedt nog altijd heel veel ruimte voor eigen invulling. Zo kun je een pakket samenstellen dat helemaal aan jouw zorgbehoefte tegemoet komt. Sterker nog, dit is zelfs aan te raden want hoe beter jouw zorgverzekering aansluit bij jouw wensen, hoe voordeliger je uiteindelijk uit bent. Wij laten je graag zien wat de mogelijkheden zijn.

De basisverzekering 

Iedere zorgverzekering bestaat uit een verplicht basisonderdeel. Met deze verzekering wordt je huisarts betaald en kun je van de zorg in het ziekenhuis gebruikmaken wanneer je bijvoorbeeld een operatie moet ondergaan. Echter, niet alle vormen van zorg worden automatisch gedekt en dus is het ook belangrijk om te kijken of jij ook een aanvullende zorgverzekering nodig hebt.

Een voorbeeld van zo’n extra pakket is een tandartsverzekering. Wanneer je regelmatig iets moet laten doen bij de tandarts, kan het verstandig zijn om deze extra verzekering te nemen. Op die manier hou je de kosten in de hand en voorkom je dat je bepaalde behandelingen niet kunt laten doen omdat je er het geld niet voor hebt. Met de juiste aanvullingen kun je jouw verzekering geheel aan jouw zorgvraag aanpassen waardoor jij precies krijgt wat je nodig hebt tegen een schappelijke maandelijkse premie. 

Zorg zonder contract

Als je een verzekering afsluit met een zorgverzekeraar, profiteer je van de contracten die jouw verzekeringsmaatschappij met zorgverleners heeft afgesloten. Het kan echter gebeuren dat jij graag behandeld wilt worden door een partij waar geen contract mee afgesloten is. Betekent dit dan dat jij deze zorg zonder contract niet kunt gebruiken? Uiteraard niet! Iedereen heeft recht op goede zorg en daarom kun je je zo verzekeren dat je ook gebruik mag maken van partijen waar geen contract mee is afgesloten.

Let wel, dit moeten wel partijen zijn die aan bepaalde voorwaarden voldoen om te voorkomen dat je met kwakzalvers in zee gaat. Informeer daarom altijd even bij je verzekering en bij je behandelaar of de door jou gekozen partij uitbetaald zal gaan worden door jouw verzekeraar. Bij partijen waar geen contract mee is afgesloten kun je tot 90 procent van de gemaakte kosten vergoed krijgen. Zo kun jij de zorg krijgen die jij nodig hebt zonder daar het volle pond voor te hoeven betalen. 

Vergelijk ieder jaar je zorgverzekering

Mensen veranderen en dat geldt dus ook voor hun zorgvraag. Het is daarom aan te raden om aan het eind van het jaar even te kijken of jouw huidige zorgverzekering nog aansluit bij jouw zorgvraag. Dat kun je doen door online vergelijkingssiteste gebruiken. Deze geven je vaak snel een nauwkeurig overzicht van de mogelijkheden. Wil je overstappen? Dan kun je dat met een paar simpele klikken op je muis doen.