Wanddecoratie, heb jij het in huis? Het antwoord zal vast en zeker ja zijn, want wanddecoratie is er in de breedste zin van het woord. Denk aan mooie schilderijen, kunst, maar ook posters en kunstwerkjes van je kindjes. Het ophangen hiervan lijkt altijd een vervelend klusje waar we tegenaan hikken, waardoor al die mooie wanddecoratie nooit opgehangen wordt. Zonde, want eigenlijk is het een fluitje van een cent.

De waterpas

Een goede waterpas zou eigenlijk iedereen moeten hebben. Niet alleen heb je hem nodig bij de grote klussen, zoals betegelen, maar ook bij de simpele klusjes zoals het ophangen van een schilderij of andere wanddecoratie. Hiermee kun je namelijk heel goed bepalen of jouw wanddeco recht hangt. Veel mensen doen het op het oog, maar vaak hangt het dan nog wat scheef.

Ophanghulp

Wanneer het om bijvoorbeeld een best groot en zwaar schilderij gaat dat je moet gaan ophangen kan dat nogal een uitdaging zijn in je eentje. Vraag daarom om hulp. Je kunt het samen met je partner ophangen, maar ook een vriend of vriendin vragen om even een handje te helpen. Met z’n tweeën is het namelijk zo gebeurd.

Aan de muur

Ga je in de muur boren, dan heb je vaak een ophangsysteem waaraan je het schilderij, de lijst etc. kunt ophangen. Zo hangt het stevig aan de muur en valt het niet bij de eerste en beste aanraking naar beneden. Zeker met kindjes in huis is het belangrijk dat alle muurdecoratie goed en stevig hangt. Deze ophangsystemen zitten soms al verwerkt in je wanddeco, soms moet je ze zelf aanschaffen. Tijdens het boren kun je het beste met z’n tweeën werken: de één boort en de ander staat met de stofzuiger eronder om al het stof op te vangen. Dat scheelt je een boel schoonmaakwerk!

Rails

Ben je bang voor gaten in de muur (we get you), dan hoeft dat niet meteen te betekenen dat je niets aan je muur hoeft te hebben. Zeker wanneer je wel eens wat vaker wilt wisselen met decoratie aan de muur is het fijn wanneer je niet afhankelijk bent van die ene spijker in de muur. Een goede oplossing is dan om te kiezen voor een rails. Deze bevestig je eenmalig helemaal bovenaan de muur en daar hang je doorzichtige touwtjes aan die in jouw wanddeco passen. Deze touwtjes kun je naar wens schuiven en hoger en korter maken. Op die manier kun je blijven spelen met je wanddecoratie, zonder een gatenkaas in je muur te hebben.