Overweeg je om een huis aan het water te kopen? Logisch. Veel huizen aan het water zijn prachtig gelegen en hebben veelal een fraai uitzicht. Zijn dit inderdaad de factoren waar jij voor valt? Ga dan niet over één nacht ijs. Bij een woning aan het water zijn er namelijk ook zaken waar je rekening mee moet houden.

Grotere kans op ongedierte

In een woning aan het water heb je een grotere kans op ongedierte. Je kunt hierbij onder meer denken aan muggen. Met name als het om stilstaand water gaat, trekt dit water ontzettend veel muggen aan. Uiteraard zit je nooit op de aanwezigheid van muggen te wachten.

Of wat te denken van de aanwezigheid van ratten, muizen en andere dieren? Ook dergelijke dieren leven maar al te graag in de buurt van water. Grote kans dat je dus al snel ongediertebestrijding Haarlem nodig hebt, indien je een huis aan het water in Haarlem koopt.

Kans op overstroming

Dit aandachtspunt is niet op alle woningen aan het water van toepassing. Alleen als je aan natuurlijk water grenst, loop je risico op een overstroming. Met name aan het begin van 2024 hebben we gemerkt wat de gevaren van hoog water zijn. Uiteraard helpt de ligging van ons kikkerlandje hier ook niet bij.

Wil je een woning aan de rand van een (grote) rivier kopen? Dan is dit zeker een belangrijk aandachtspunt om rekening mee te houden. Informeer bij de makelaar vooral naar de gevaren. Doe zelf ook onderzoek naar eventuele maatregelen die al door de gemeente en andere instanties getroffen zijn.

Grotere kans op schimmelvorming

In een woning aan het water is ook een grotere kans op schimmelvorming. Het water geeft immers een bepaalde vochtigheid aan de omgeving af. Die vochtigheid kan uiteindelijk leiden tot schimmelvorming in je woning.

Is dit nou heel goed merkbaar? Dat ligt er maar net aan. Laat je elke dag je woning goed doortochten? Dan hoef je niet bang te zijn voor schimmel. Ben je hier echter ietwat nalatig in? Dan moet je al snel de schimmel laten verwijderen.

Mogelijk hogere verzekeringspremie

Wil je voor je nieuwe woning nieuwe verzekeringen afsluiten? Als het om een woning aan het water gaat, moet je met mogelijk hogere verzekeringspremies rekening houden.

Dit heeft onder meer met de grotere kans op overstroming te maken. Ook loopt een huis aan het water een groter risico op waterschade, ongeacht wat hier de oorzaak van is. Tot slot kan de grond langs het water drassig en zachter zijn. Dit kan bijvoorbeeld het verzakken van de tuin of kelder tot gevolg hebben.

Hogere prijzen

Een woning aan het water is relatief duur. Ongeacht in welke plaats de woning aan het water ligt, is het een zeer geliefde plek. Dit merk je dan ook aan de initiële vraagprijs en mogelijk ook aan het overbieden van andere geïnteresseerden.

Wonen aan het water kan prachtig zijn, maar is niet geheel risicoloos. Verdiep je daarom goed in het huis en de omgeving voordat je een bod uitbrengt.