Het versturen van verjaardagskaarten is tegenwoordig heel gebruikelijk. Maar wist je dat het vroeger niet zo vanzelfsprekend was om een kaartje te versturen voor een verjaardag? In dit artikel lees je alles over het ontstaan en de geschiedenis van de verjaardagskaart.

Voor de hogere klassen

Het versturen van verjaardagskaarten is een traditie die al meer dan honderd jaar bestaat. Het idee om iemand een kaart te sturen om zijn of haar verjaardag te vieren, is ontstaan in Engeland in de 19e eeuw. Toen werden verjaardagen vooral gevierd door de hogere klassen en was het gebruikelijk om een persoonlijk bezoek te brengen aan de jarige.

Met de opkomst van de postdiensten in die tijd werd het gemakkelijker om een kaart te sturen als men niet persoonlijk kon komen. Deze kaarten waren vaak versierd met bloemen, vogels, landschappen en andere motieven die populair waren in die tijd. De eerste verjaardagskaarten waren meestal vrij eenvoudig van ontwerp en bevatten eenvoudige verjaardagswensen.

De verjaardagskaart door de jaren heen

Rond 1920 was het gebruikelijk om een ​​verjaardagskaart te sturen met een grappige of speelse boodschap, of één die een sentimentele boodschap overbracht. De populariteit van verjaardagskaarten groeide snel en rond 1930 werden ze beschouwd als een belangrijk onderdeel van de viering van verjaardagen.

Tussen 1940 en 1950 werden verjaardagskaarten nog steeds beschouwd als een belangrijk onderdeel van de viering van verjaardagen. De ontwerpen van de kaarten werden steeds creatiever en gevarieerder. Er kwamen meer kaarten beschikbaar met humoristische boodschappen en grappige illustraties, evenals kaarten die waren ontworpen voor speciale doelgroepen, zoals kinderen en tieners.

Bijzondere kaarten in 2023

Tegenwoordig zijn verjaardagskaarten nog steeds een populaire manier om iemand te feliciteren op zijn of haar verjaardag. Er zijn duizenden verschillende kaarten beschikbaar. Van eenvoudige en traditionele kaarten tot kaarten met moderne en innovatieve ontwerpen. Naast de traditionele papieren kaarten zijn er ook digitale verjaardagskaarten beschikbaar die via e-mail of sociale media kunnen worden verstuurd.

Kortom, de geschiedenis van verjaardagskaarten gaat terug tot de 19e eeuw, toen het sturen van kaarten voor verjaardagen een nieuwe en populaire manier werd om iemand te feliciteren op zijn of haar speciale dag. Sindsdien zijn verjaardagskaarten een belangrijk onderdeel van de viering van verjaardagen gebleven. Ze zijn geëvolueerd om tegemoet te komen aan de smaak en voorkeuren van verschillende generaties. Wil je een leuke kaart versturen die past bij de ontvanger? Kies dan de leukste Hallmark verjaardagskaart.