Ben je al jarenlang een groot liefhebber van wijn? Dan weet je waarschijnlijk al welke wijnsoort jouw favoriet is. Voor de beginnende wijndrinker is het echter soms nog even zoeken welke wijn je het best bevalt. Iedere wijn heeft immers weer een andere stijl en unieke eigenschappen.

Hieronder lees je meer over de verschillende wijntypes en welke soorten het meest toegankelijk zijn voor jou als beginnende wijndrinker.

Krachtpatsers

Over het algemeen zijn de stevige wijnsoorten niet direct voor iedereen weggelegd, en zijn dit dan ook de wijnsoorten die je waarschijnlijk pas na een aantal jaren echt zult ‘leren waarderen.’  Deze krachtpatsers zijn namelijk vrij intens, geconcentreerd, diep van smaak, en bevatten stevige tannines. Daarom zijn ze niet heel toegankelijk voor beginner de wijndrinkers. Het is handig om deze op tijd al aan de fles te kunnen herkennen als je nog niet zo thuis bent in de wijnwereld. Zo kun je eerst kennismaken met de wat makkelijkere, lichte wijnsoorten, voordat je de stevigere  wijnen gaat proeven.

Hoe herken je deze complexe, stevige wijnen?

De krachtige, stevige wijnen herken je al van de buitenkant aan een diep donkere of robijnrode kleur. Ook bevatten ze wat meer alcohol, namelijk van tussen de 13,5 en 15 procent. Over het algemeen behoren deze wijnsoorten tot een wat hogere prijsklasse, en worden ze vaak vooral gewaardeerd door de meer geoefende wijndrinker.

Voorbeelden van de krachtige, stevige wijnen zijn bijvoorbeeld de klassieke Franse kasteelwijnen, maar ook barolo, Bourgogne of Cabernet Sauvignon.

Gemiddeld stevig

Ben je er als beginnende wijndrinker al wel aan toe om al een wat stevigere wijn te proberen? Ga dan voor een wijn met een gemiddelde body en gematigde tannines, en combineer ‘m met een kruidig gerecht met veel smaak of met een mooi stukje gegrild vlees. Als je hem namelijk goed combineert, wordt de wijn wat zachter en brengt hij juist een aangename balans bij de maaltijd.

Voorbeelden van gemiddeld stevige wijnen zijn sommige Rioja’s, Shiraz wijnen of Montepulciano. Ook wat minder bekende wijnen zoals bijvoorbeeld negroamaro zijn lekker om eens te proberen, bijvoorbeeld bij de barbecue. Stoer en robuust maar toch zacht en zwoel!

Lichte wijnen

De ideale wijnen om te drinken als je nog niet zo’n ervaren wijndrinker bent, zijn de wat lichtere soorten. Dit zijn echte allemansvrienden, die bij iedereen wel in smaak vallen vanwege hun fruitige en vriendelijke karakter. Pinot Noir is een heel geschikte entree in de rode wijn, en Pinot Blanc of Pinot Grigio in de witte wijn. Ook een fruitige rosé is een geschikt wijntje voor de beginnende wijndrinker.

Kortom: geef jezelf dus vooral even de tijd om de wijn te leren waarderen, dan ontdek je vanzelf jouw favoriet!