Angst voor vuurwerk? Zo kom je er van af!

Hoewel dit jaar vuurwerk verboden is, zijn er altijd gekkies die de regels toch aan hun laars lappen. En je zou maar net een kindje hebben die bang is voor vuurwerk. In dit artikel deel ik hoe wij hier mee omgaan en wat jij er eventueel aan zou kunnen doen als ouder.

Hoe ga je om met angsten?

Ieder kind is anders (gelukkig maar!). De een kan niet wachten om met middernacht naar buiten te gaan om vuurwerk af te steken of te bekijken. Terwijl de ander bibberend blijft vastplakken aan je been. Vind je het lastig om met de angsten van je kindje om te gaan? Dan hier een aantal tips:

  • Vraag waarom je kindje angstig is. Zijn het de knallen, het onverwachte of de drukte er omheen?
  • Leg goed uit waarom er vuurwerk wordt afgestoken en waarom dit leuk is.
  • Neem het ALTIJD serieus! Wanneer angst niet goed wordt behandeld, zal dit altijd zo blijven of zelfs erger worden.
  • Spreek samen af wat jullie gaan doen. Bijvoorbeeld: wel even naar buiten om te kijken hoe het gaat. Gaat het niet? Dan samen weer naar binnen.
  • Heb je meerdere kinderen? Vraag dan of het niet angstige kind, het angstige kind onder zijn of haar hoede wilt nemen.

Ben je zelf ook angstig voor vuurwerk?

Dat kan natuurlijk, niet iedereen houdt van vuurwerk. Toch is het belangrijk om dit zo goed mogelijk te verbergen voor je kindje. Wanneer jij namelijk bang bent zal je kindje dit ook overnemen. Probeer positief te zijn en bespreek samen met je kind(eren) wat jij/jullie gaan doen, zoals ik hierboven ook al als tip noemde. Wellicht is het dit jaar juist een goed idee om je angsten te overwinnen. Er zal weinig tot geen vuurwerk zijn, de perfecte tijd dus om een tijdje buiten te zijn. Steek samen een sterretje af en proost met (kinder)champagne op het nieuwe jaar.

Tips om vuurwerk te ontwijken

Is je kindje echt heel bang voor vuurwerk, dan is het ook aan te raden om vuurwerk te vermijden. Het is goed om angsten te overwinnen, maar als je kindje echt bang is, is er wellicht voor nu even weinig aan te doen. Probeer ieder jaar om toch even naar buiten te gaan en bereid je kindje voor op het vuurwerk. Wil je toch vuurwerk ontwijken? Dan kun je dit doen:

  • Ga naar een vakantiepark of naar vrienden/familie die op een rustige plek wonen. Zo heb je geen harde knallen om je heen en kun je toch gezellig de jaarwisseling vieren.
  • Geef je kindje oordopjes of een koptelefoon. Je kunt hier eventueel ook een muziekje op afspelen.
  • Houdt ramen en deuren gesloten, zo komt je kindje zo min mogelijk in contact met het vuurwerk.
  • Kijk vanaf het zolderraam samen naar het vuurwerk. Zo hoef je niet naar buiten en ontwijk je de harde knallen.

Heb jij een kindje wat angstig is voor vuurwerk?

Angst voor vuurwerk? Zo kom je er van af!