5 tips om je huis winterklaar te maken

Het najaar is in aantocht en dat betekent lange, gezellige avonden terwijl de wind woest langs het huis waait. We leggen hier even de nadruk op lang het huis, want je wilt uiteraard geen kille toch in je woning of vervelende kieren die zomaar de warmte uit je huis laten stromen. Onze tip is dan ook om ruim voordat het kwik onder het vriespunt daalt, je huis winterklaar te maken.

Start met isoleren!

Goede isolatie doet wonderen voor je huis. De kou blijft namelijk een stuk beter buiten, waardoor je binnen kunt genieten van de vastgehouden warmte. Loop daarom alle naden van ramen en deuren na (en dicht waar nodig), vergeet ook niet om langs het dak een controle uit te voeren. Zijn de kelder en zolder nog niet geïsoleerd? Doen! Breng tochstrips aan om te kunnen besparen op de stookkosten. Heb je een huis uit bijvoorbeeld 1930 en last van tochtige muren? Kies dan voor spouwisolatie en verlaag meteen je energierekening. TIP! Via internet kun je heel makkelijk een spouwisolatie offerte opvragen.

Ontlucht de verwarming.

Wanneer je de verwarming een tijdje niet hebt gebruikt, kunnen er luchtbellen ontstaan in de leidingen. Door deze luchtbellen kan de radiator moeilijker warm worden. Doe daarom ieder najaar even een ontluchtrondje. Mocht je geen ontluchtingssleutel meer hebben, dan kun je deze gewoon bij de bouwmarkt halen. Extra tip: houdt warmte extra binnen door het plaatsen van radiatorfolie achter de verwarming!

Zorg voor goede ventilatie

Ja ik weet het, klinkt heel tegenstrijdig, maar een goede ventilatie houdt je huis schoon en fris. Het is een belangrijk factor om je huis winterklaar te krijgen. Wanneer je de deuren en ramen dichthoud wordt de lucht in je woning vervuilt. Iets met gebruikte zuurstof inademen en afgescheiden transpiratievocht. Ulg. Dit blijft dus allemaal in de lucht hangen waardoor je huis zelfs vochtig kan worden. Vochtige lucht warmt veel langzamer op dan droge lucht. Zet daarom regelmatig een deur of ramen open voor een goede luchtcirculatie.

Maak het dak winterklaar

Wist dat veel warmte via het dak wordt verloren? Wanneer je een vrijstaand huis hebt, is het raadzaam om de dakbedekking te laten controleren en eventueel te herstellen. Op die manier kan de warmte niet zomaar uit je woning ontsnappen.

Sluit rookkanalen.

En als laatste: sluit de rookkanalen. In ons vorige huis hadden wij een open haard die we eigenlijk niet gebruikten, maar in de winter kwam er altijd enorme kou via het het rookkanaal naar binnen. Dit hebben we toen afgesloten en op het moment dat we hem wel wilden gebruiken hebben we hem weer geopend. Scheelde echt enorm veel!

5 tips om je huis winterklaar te maken