Als je kind eczeem heeft, dan is dit erg vervelend.  Het is nog vervelender als je hierdoor het gevoel hebt dat ze minder plezier kunnen hebben. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het zwemmen. Veel mensen met eczeem vinden het zwemmen vervelend omdat watercontact de klachten vaak verergeren. Er zijn echter toch tips die je kunnen helpen om toch te kunnen zwemmen als je last hebt van eczeem of een hele droge huid. Ik geef je graag handige tips.

Vette zalf gebruiken

Voordat je kind gaat zwemmen, is het goed om de huid met eczeem even in te smeren met een hele vette zalf als Cetomacrogolzalf. In het water kan dit voor je kind even raar aanvoelen, maar het kan zeker geen kwaad. Je kind zal hierdoor minder jeuk hebben. Ook is het gebruiken van zonnebrand mega belangrijk. Wanneer een droge huid verbrand krijgen ze alleen maar nog meer jeuk, dit leidt tot krabben en dat verergerd het proces enkel. Dus goed smeren met een factor 50 is absoluut belangrijk!

Gebruik producten op oliebasis

Als je kind voor of na het zwemmen gaat douchen, doe dit dan niet met een douchegel die ontzettend schuimt. Op deze manier was je namelijk de goede en natuurlijke huidvetten af. Het is verstandig om te kiezen voor producten op oliebasis. Deze producten zijn vriendelijker voor je huid.

Na het zwemmen goed verzorgen

Als je kind heeft gezwommen, is het erg belangrijk dat de huid goed verzorgd wordt. Dit kun je doen door allereerst te zorgen dat de huid goed droog is. Dep de huid voorzichtig droog. Vooral niet wrijven maar deppen. Dit is minder schadelijk voor de droge huid. Zelf vind ik he fijner om af te drogen met een zachte hydrofiele luier.  Na het afdrogen is het goed om de huid in te smeren met een dikke zalf op vaseline basis. Een zalf die heel vet is, is goed voor je huid. Het water zal niet verdampen uit de huid en daarnaast komt er ook een mooie laag op de huid die je kind beschermd. Zelf gebruiken wij hier Cetomacrogolzalf voor.

zwemmen en eczeem

Daarnaast zijn er ook enkele algemene tips die je kunnen helpen om de pijn bij je kind te verlichten:

  • Knip de nagels van je kind altijd kort. Hierdoor doen ze zich minder pijn tijdens het krabben.
  • Doe je kind nooit in een te warm badje, ga liever voor lauw water
  • Badder niet te vaak, 2 keer per week is zat!
  • Wanneer je kindje in chloor of zee water gezwommen heeft is het aan te raden om hem of haar na het zwemmen met gewoon water af te spoelen.
  • Dep de huid altijd droog
  • Gebruik handschoentjes (dit hoeft echt niet de hele dag, maar bijvoorbeeld bij het slapen)

Hebben jullie nog goede tips voor kinderen met eczeem die graag willen zwemmen?

 

Zwemmen en eczeem 4