Het bijwonen van een begrafenis of crematie is een emotionele aangelegenheid. Bij ontvangst van de rouwkaart stelt men zichzelf vaak ook een aantal vragen, zoals: ‘wat moet ik dragen naar de uitvaart?’ of ‘welke kleding is gepast voor een begrafenis of crematie?’

Moet je zwarte kleding dragen naar een uitvaart?

Het is een decennia-oude traditie: zwarte kleding dragen tijdens een begrafenis of crematie. Toch is uit onderzoek gebleken dat 89% van de ondervraagde volwassenen in Nederland het niet meer gebruikelijk vindt om zwarte kleding te dragen naar een uitvaart. Ook de stropdas is iets wat we steeds minder vaak zien tijdens begrafenissen.

Sobere kleding

Hoewel zwarte kleding lang niet altijd meer verwacht wordt, is het vaak een veilige keuze om voor sobere kleding te gaan. Als basiskleur kiest u voor grijs, zwart of donkerblauw. Ook een bordeauxrood colbert of donkergroene nette jurk zijn gepaste mogelijkheden.

Culturele en religieuze tradities

Ga je naar een religieuze dienst of heeft de overledene bepaalde culturele tradities, dan is het aangeraden hier rekening mee te houden wat betreft je kledingkeuze. In veel religies is het gebruikelijk sobere kleding te dragen. Maar er zijn culturen waarin men het leven viert en dus met felgekleurde en vrolijke kleding komt.

In de meeste gevallen staat er informatie over bepaalde kledingvoorschriften op de rouwkaart. Mocht dit niet het geval zijn en twijfel je, bijvoorbeeld omdat het om een collega gaat waarvan je diens religie of cultuur niet goed kent, dan is het altijd mogelijk contact op te nemen met de familie.

Wat niet te dragen naar een uitvaart?

Over het algemeen is men het erover eens dat het dragen van bepaalde kleding niet gepast is voor een uitvaart, tenzij anders aangegeven op de rouwkaart:

Sport- of loungekleding
Onthullende kleding
Slippers of sandalen
Spijkerbroeken met gaten
Glitterende of glanzende kledingstukken

De wensen van de overleden persoon

Heb jij al eens nagedacht over het opstellen van uw uitvaartwensen? Er zijn namelijk steeds meer mensen die bepaalde kledingvoorschriften op papier zetten zodat genodigden niet met deze vraag blijven zitten. Zo kunt u bijvoorbeeld uitleggen wat uw religieuze of culturele tradities zijn, of jouw persoonlijke wens. Het komt dan ook steeds vaker voor dat men de nabestaanden vraagt om een bepaalde kleur of een specifiek accessoire te dragen.