Bier is veel meer dan alleen een dorstlesser. Het is een cultureel erfgoed en een passie voor velen over de hele wereld. Met duizenden verschillende bierstijlen is de keuze reuze en kunnen bierliefhebbers zich verheugen met een breed scala aan verschillende smaken. Maar welke bierstijlen zijn momenteel het meest in trek? In dit artikel vertellen we je meer over de vijf populairste bierstijlen ter wereld, die zowel doorgewinterde connaisseurs als nieuwkomers aanspreken. Daarnaast benoemen we enkele uitstekende Nederlandse brouwerijen, zodat jij straks weet welk biertje jij in huis moet halen.

IPA

IPA is een bierstijl die de harten van bierliefhebbers over de hele wereld heeft veroverd. Het is een fascinerende bierstijl met een breed scala aan smaakprofielen en varianten. Maar wat is IPA eigenlijk? De afkorting staat voor India Pale Ale. Let op, dit is dus zonder letter ‘n’ geschreven achter India. Iets dat men vaak fout doet. Het biertje staat bekend om zijn bittere karakter en fruitige aroma’s.

 

Toch zijn IPA’s veel meer dan alleen bittere bieren. Zo loopt het uiteen van klassieke Engelse IPA’s tot de troebele, sappige aroma’s van de New England IPA, en de robuuste double of zelfs triple IPA’s. Kortom, er is voor elk wat wils in de wereld van IPA bier. Wat betreft Nederlandse brouwerijen staan Kees en Uiltje bekend om hun uitgebreide IPA assortiment.

Pilsener

Deze biersoort kon uiteraard niet ontbreken in deze lijst. Pilsener, ook wel pils, is toch wel de bekendste biersoort en een ware allemansvriend. Het bier vindt zijn oorsprong in het Tsjechische dorpje Pilsener. De brouwers uit deze plaats gebruikten nieuwe technieken, zoals een lage gisting en koude fermentatie, wat resulteerde in een helder, goudkleurig bier met een frisse smaak. Dit bier, dat bekend staat als Pilsner Urquell, werd al snel een groot succes en legde de basis voor de Pilsner-bierstijl zoals we die vandaag de dag kennen.

 

Pilsner heeft zich in de loop der jaren over de hele wereld verspreid en heeft talloze variaties voortgebracht. De toegankelijke smaak maakt het een ideaal bier voor de beginnende bierdrinker. Nederland is over de hele wereld bekend om zijn bieren en dit heeft met name te maken met de populariteit van Heineken. Het bier van deze brouwerij wordt over de hele wereld geschonken en is mogelijk het bekendste bedrijf uit Nederland.

Weizen

Weizenbier, ook wel bekend als Weissbier, is een Duitse bierstijl die zijn oorsprong vindt in de Zuid-Duitse deelstaat Beieren. Het onderscheidt zich door het gebruik van minstens 50% tarwemout terwijl de resterende 50% meestal bestaat uit gerstemout. Dit tarwegehalte geeft Weizenbier zijn kenmerkende troebelheid en volle smaak.

Binnen Weizenbier valt er onderscheid te maken tussen twee verschillende varianten:

Hefeweizen: Dit is de meest traditionele vorm van Weizenbier. Het heeft een hoger gistgehalte en uitgesproken kruidige aroma’s. Paulaner Hefe-Weißbier en Weihenstephaner Hefeweissbier zijn bekende voorbeelden.
Kristallweizen: In tegenstelling tot Hefeweizen wordt Kristallweizen gefilterd. Hierdoor krijgt het een kristal heldere uitstraling. Het bier behoudt echter nog steeds de karakteristieke smaken van Weizenbier. Franziskaner Kristallweissbier is een populaire keuze.

Weizenbier is een uitstekende keuze voor warme zomerdagen vanwege zijn verfrissende karakter en lichte, fruitige smaak.

Saison

We gaan verder met een andere zeer boeiende bierstijl: Saison. Dit bier wordt ook wel ‘Farmhouse ale’ genoemd omdat het oorspronkelijk veel op boerderijen werd gebrouwen. Het bier is afkomstig uit Wallonië, België en dankt zijn naam ‘Saison’ aan de oorspronkelijke doelgroep, seizoensarbeiders. Het bier werd gebrouwen in de winter, een periode waarin de condities voor het brouwen destijds optimaal waren.

Saison bier staat bekend om zijn fruitige en dorstlessende karakter. Het bier heeft een licht tot matig alcoholpercentage en is daarom erg geschikt om te drinken op een warme zomerdag.

Stout

We sluiten onze lijst af met een alom bekend donker bier, stout. Deze bieren vinden hun oorsprong in het Verenigd Koninkrijk. Stout bier dankt zijn haast zwarte kleur aan het gebruik van geroosterde mout tijdens het brouwproces. Stout valt onder te verdelen in verschillende varianten. De bekendste variant is de Dry stout of ook wel Irish stout genoemd. Dit heeft te maken met de bekende Ierse brouwerij Guinness die deze biersoort wereldwijd op de kaart heeft gezet.

Naast deze variant zijn er ook milk stouts en imperial stouts verkrijgbaar. Milk stouts hebben door de toevoeging van lactose tijdens het brouwproces een romig karakter. De imperial stouts zijn de krachtigste variant van de stout bieren en hebben vaak een alcoholpercentage van boven de 10%.

In deze blog heb je kennis kunnen maken met de populairste biersoorten van dit moment. Of je nu geniet van een verfrissende Pilsner, een rijke Stout, de fruitige complexiteit van een Saison, of een van de vele andere bierstijlen die er zijn, bier is een drank die de zintuigen prikkelt.