Wat te doen bij autopech met kinderen
Het is een nachtmerrie van elke ouder: autopech krijgen met je kinderen op de achterbank. Niet alleen kan het stressvol en gevaarlijk zijn, het kan ook nog eens voor vertraging zorgen en je dag volledig in de war sturen. Maar geen zorgen, met deze tips ben je voorbereid op eventuele autopech en weet je hoe je dit kunt voorkomen.
Voorkomen is beter dan genezen
Het beste wat je kunt doen is autopech voorkomen. Zorg er daarom voor dat je auto regelmatig wordt onderhouden. Maak afspraken bij de garage om de auto te laten controleren en zorg ervoor dat je voldoende olie en koelvloeistof hebt. Houd ook je bandenspanning in de gaten en vervang versleten banden op tijd. Daarnaast is het slim om regelmatig de accu te controleren en te laten testen, vooral in de wintermaanden.
Naast het onderhoud van je auto, is het ook belangrijk om goed voorbereid op weg te gaan. Zorg ervoor dat je altijd voldoende brandstof hebt en dat je een reserveband en gereedschap bij je hebt om deze te vervangen in geval van een lekke band. Zorg er ook voor dat je een gevarendriehoek en veiligheidsvest in de auto hebt liggen, dit is verplicht in de meeste Europese landen. Bewaar het schadeformulier en eventuele andere belangrijke papieren van de pechhulp en autoverzekeringen standaard in je auto. En zorg ook dat je dekentjes, een paraplu, flesjes water en snacks voor noodgevallen in je auto hebt. Niks is zo vervelend als hongerige of koude kinderen bij pech of file!
Wat te doen bij autopech met kinderen
Ondanks alle voorzorgsmaatregelen kan autopech nog steeds voorkomen. Als dit gebeurt, is het belangrijk om kalm te blijven en je kinderen gerust te stellen. Zorg ervoor dat je de auto op een veilige plek parkeert, bij voorkeur op de vluchtstrook of een parkeerplaats. Zet de gevarendriehoek neer en zorg ervoor dat je veiligheidshesjes draagt.
Als het veilig is om uit te stappen, laat dan je kinderen uit de auto stappen en houd ze dicht bij je in de buurt. Zorg ervoor dat ze niet op de snelweg of op andere gevaarlijke plekken gaan staan. Zet ze bijvoorbeeld in de berm of op een stuk grasveld naast de weg.
Bel vervolgens de pechhulpdienst om hulp te krijgen. Zorg ervoor dat je jouw locatie, kenteken en het probleem dat je hebt duidelijk communiceert. De pechhulpdienst zal je verder begeleiden en zorgen dat er zo snel mogelijk hulp ter plaatse is.
Tot slot, als je kinderen rusteloos worden en zich beginnen te vervelen, houd ze dan bezig met spelletjes, liedjes of het vertellen van verhalen. Dit zal helpen om ze af te leiden en de situatie minder stressvol te maken.