Er zijn talloze mythes en misvattingen over contactlenzen die de ronde doen. Vragen als “Kunnen lenzen echt achter je oog verdwijnen?” of “Veroorzaken lenzen ooginfecties?” kunnen verwarrend zijn. In dit artikel ontkrachten we negen veel voorkomende fabels en onwaarheden over contactlenzen, zodat je goed geïnformeerd en met vertrouwen jouw lenzen draagt.

1. Je ogen gaan sneller achteruit wanneer je lenzen draagt

Dit is misschien wel de meest voorkomende fabel over contactlezen. Je ogen ondergaan natuurlijke veranderingen, ongeacht of je lenzen of een bril draagt. Een regelmatige oogcontrole bij een opticien is essentieel om eventuele veranderingen in je gezichtsvermogen op te merken en de juiste sterkte te bepalen.

2. Lenzen indoen is moeilijk

Het indoen van lenzen kan in het begin uitdagend zijn, maar met wat oefening wordt het al snel een tweede natuur. Ervaren lensdragers doen hun lenzen gemakkelijk in en uit zonder spiegel of hulpmiddelen.

3. Je moet je ogen aanraken bij het indoen van lenzen

Bij het indoen van je lenzen hoef je je oog niet met je vinger aan te raken. Het is zelfs beter om dit te vermijden, aangezien je vingers bacteriën bevatten die je oog kunnen besmetten. Was je handen grondig voordat je de lens uit het doosje haalt, plaats de lens op je vinger en breng hem op die manier aan op je oog.

4. Een gescheurde of verloren lens is een ramp

Gescheurde of zoekgeraakte lenzen zijn vervelend, maar geen reden tot paniek. Lenzen zijn betaalbaar en gemakkelijk te vervangen. Het is raadzaam om altijd een reserve setje bij de hand te hebben voor noodgevallen.

5. Lenzen schieten achter je oog

Dit is een veelvoorkomende zorg, maar het is vrijwel onmogelijk dat een lens volledig achter je oog verdwijnt. Rondom je oogbol bevindt zich een dun vlies, ook wel bekend als het bindvlies. Dit strekt zich uit naar achteren en vouwt om, waardoor het een soort zakje vormt. Je contactlens kan hierdoor nooit helemaal achter je oog wegglijden, omdat het bindvlies de lens tegenhoudt en dus voorkomt dat deze verder naar achteren kan bewegen. Je kunt je lens dus altijd weer uit je oog halen.

6. Mensen met allergieën kunnen geen lenzen dragen

Moderne lenzen zijn ontworpen om comfortabel te zijn, zelfs voor mensen met allergieën zoals hooikoorts. De reactie op lenzen verschilt echter van persoon tot persoon, dus overleg met je opticien voor de beste lens in jouw situatie.

7. Lenzen veroorzaken ooginfecties

Dit is niet waar. Het risico op infecties is minimaal als je de aanbevolen reinigingsmethoden en onderhoudsinstructies van je opticien volgt. Zo is het van cruciaal belang om lenzen nooit met leidingwater te reinigen, aangezien dit gevaarlijke micro-organismen kan bevatten. Je lenzen zelf veroorzaken dus geen infecties, maar slecht onderhoud en slechte hygiëne wel. Vind je lenzen schoonmaken elke avond te veel gedoe? Ga dan voor daglenzen, dan heb je elke dag frisse schone lenzen.

8. Mensen met diabetes kunnen geen lenzen dragen

Hoewel er vroeger zorgen waren over diabetespatiënten die lenzen droegen, toont onderzoek aan dat het mogelijk is als de juiste behandeling wordt gevolgd. Het is dus belangrijk om in dit geval het dragen van lenzen eerst te overleggen met een arts.

9. Lenzen dragen tijdens het slapen is veilig

Alleen lenzen met een zeer hoge zuurstofdoorlaatbaarheid of nachtlenzen zijn geschikt om ’s nachts in te houden. Andere lenzen zijn niet ontworpen om mee te gaan slapen en zijn schadelijk voor je ogen. Zelfs een kort dutje is vaak niet geschikt. Het is essentieel om de instructies van je opticien te volgen en nooit lenzen in te houden tijdens het slapen zonder professioneel advies.

Voor optimaal zicht zijn lenzen een goede optie

Lenzen zijn een geweldige keuze voor iedereen die een alternatief zoekt voor een bril. Het is belangrijk om de juiste informatie te hebben en de mythes en fabels over lenzen te negeren. Contactlenzen bieden flexibiliteit, comfort en uitstekend zicht, maar het is essentieel om de juiste procedures te volgen en regelmatige oogcontroles bij je opticien te laten uitvoeren voor een optimale ervaring. Twijfel je nog of lenzen iets voor jou zijn? Ga dan langs bij een opticien bij jou in de buurt voor een professionele oogmeting en advies.