Een hogedrukreiniger is je beste vriend als je (hardnekkig) vuil wilt verwijderen. Denk bijvoorbeeld aan groene aanslag op je terrastegels of als je mountainbike wel een opfrisbeurt kan gebruiken. Ook je auto of de muren van je huis zijn binnen no-time super schoon als je met de hogedrukreiniger aan de slag gaat. Om optimaal van dit apparaat gebruik te kunnen maken, hebben wij hieronder 7 tips voor je op een rijtje gezet.

Huren of kopen?

Als je niet zo vaak een hogedrukreiniger gebruikt, kun je ook eens de opties bekijken om er eentje te huren. Dit is ideaal als je af en toe een bepaald klusje wilt aanpakken en niet te veel geld wilt uitgeven aan een hogedrukreiniger. Als alleen het geld je weerhoudt van deze aankoop, dan kun je ook eens kijken naar wat kleinere varianten. Zo heb je voor nog geen €80,- al een kleine hogedrukreiniger van een merk zoals Kärcher.

Houd rekening met het aantal bar

De maximumdruk (uitgedrukt in bar) bepaalt hoe sterk jouw hogedrukspuit is. Hoe hoger het aantal bar, hoe zwaarder de klussen zijn die je kunt aanpakken. Als je alleen kleinere oppervlakken of simpele klusjes wilt aanpakken, kun je kijken naar hogedrukreinigers met 100 tot 110 bar. Voor de wat zwaardere klussen, zoals het terras schoonspuiten of de schutting, kun je beter voor eentje met 110 tot 130 bar gaan. Ga je echt voor het zware werk, zoals een tractor of zwembad schoonmaken? Kijk dan naar hogedrukreinigers met 130 bar of meer.

Kijk naar de lengte van de slang

Ben je van plan om in de hoogte te werken met je hogedrukreiniger? Let bij de aanschaf dan op de lengte van de slang. Dit is ook zeker belangrijk als je in staat wilt zijn om lastige (verre) hoekjes te kunnen bereiken. Het zou zonde zijn als je er na de aanschaf achterkomt dat de slang te te kort is.

Koppel (waar het kan) de onderdelen los als je ‘m niet zo vaak gebruikt

Dit zorgt ervoor dat je jouw hogedrukreiniger goed wordt onderhouden en je er langer plezier van kunt hebben. Het is ook verstandig om de rubbertjes met vet of een siliconenspray te behandelen. Verder is het goed om de hogedrukreiniger te voorzien van antivries als het in een koude ruimte staat tijdens de wintermaanden.

Voorkom schade tijdens het gebruik

Als je lekker aan de slag bent met je klusjes, is er een grote kans dat er veel vuil in de rondte vliegt. Zeker als het om hardnekkig vuil gaat, kunnen er dingen zoals steentjes of ander vuil rondvliegen. Door genoeg afstand te bewaren tussen het spuitstuk en de ondergrond, kan dit al erg verminderd worden. Ga je hardnekkig vuil aanpakken? Neem dan nog wat meer afstand. Verder is het ook verstandig om niet te lang op dezelfde plek bezig te zijn, omdat dan de ondergrond (blijvend) kan worden beschadigd.

Gebruik warm tot heet water als je vet en olie verwijdert

Bekijk sowieso eerst even de handleiding om te kijken hoe heet het water in de hogedrukreiniger maximaal mag zijn. Vervolgens kun je de hogedrukreiniger aansluiten op een kraan met warm water en kun je makkelijk vet en olie verwijderen. Als je schoonmaakmiddelen aan je hogedrukspuit wilt toevoegen, is het belangrijk om een speciale allesreiniger voor hogedrukreinigers aan te schaffen. Een gewone allesreiniger kan namelijk het apparaat beschadigen.

Houd rekening met je omgeving

Dit is misschien een open deur, maar het kan echt gevaarlijk zijn als je de straal op mensen, dieren of kleine kinderen richt. Door de hoge druk kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan en dat wil je natuurlijk niet. Verder is het ook goed om uit te kijken met het rondvliegend vuil als er mensen voorbij lopen. Gelukkig weet je nu dankzij de vijfde tip precies hoe je hiermee om moet gaan!

7 tips voor het gebruik van een hogedrukreiniger