Stiekem vinden we het allemaal moeilijk: hoe style je een kast in de woonkamer? Het is vaak een centraal meubel dat niet alleen functioneel, maar ook aantrekkelijk moet zijn. Of het nu gaat om een open vakkenkast, een dichte buffetkast of een trendy vitrinekast van Xenos, het stylen ervan kan een grote impact hebben op de uitstraling van je woonkamer. In dit artikel delen we enkele leuke en handige tips om jouw kast perfect te stylen.

Begin met een schone lei

Voordat je begint met stylen is het belangrijk om je kast of kasten eerst helemaal leeg te maken. Dit geeft je een goed overzicht van de ruimte waarmee je werkt en zorgt ervoor dat je weet wat je hebt. Misschien zie je iets dat je niet meer terug wilt plaatsen of misschien ontdek je iets dat je gewoonweg niet meer is opgevallen. Maak meteen alles even goed schoon en check even of er beschadigingen aan zitten die je zou willen repareren.

Werk met een kleurenschema

Om je kast of ladekast professioneel te stylen kun je werken met een kleurenschema. Kies een kleurenpalet dat bij de rest van je woonkamer past. Dit zorgt voor eenheid en rust binnen je interieur. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor neutrale tinten met een paar kleuraccenten of juist gaan voor een meer monochrome look.

Mix en match van texturen

Net zoals dat met alles binnen styling is voegt textuur diepte en interesse toe aan je kast. Je kunt heel goed verschillende materialen zoals glas, hout, keramiek en metaal combineren voor een interessante uitstraling. Plaats bijvoorbeeld een houten beeldje naast een glazen vaas of een metalen fotolijstje op een stapel boeken. Deze variatie zorgt voor een mooi en uitnodigend geheel.

Groepjes en verhalen

Wanneer je wel eens woonprogramma’s kijkt weet je dat groeperen het sleutelwoord is. Hiermee maak je een visuele balans. Plaats items in groepjes van drie of vijf, aangezien oneven aantallen vaak aantrekkelijker zijn voor het oog. Probeer ook verhalen te creëeren met de items die je plaatst. Denk bijvoorbeeld aan een mooie schelp die je van vakantie hebt meegenomen naast een fotolijstje van diezelfde vakantie en zet dit op een paar reisboeken.

Vergeet de verlichting niet

Verlichting in of op je kast is geen must, maar het kan de look & feel ervan net wat meer beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan sfeerverlichting in de vorm van LED-strips of kleine lampen. Hiermee kun je bepaalde delen van de kast accentueren. Vakkenkasten lenen zich hier uitermate goed voor en het kan heel luxe ogen.

Leegtes zijn oké

Voel je zeker niet verplicht om elke centimeter en elk vakje binnen je vakkenkast vol te stoppen met spullen. Lege ruimtes geven de ogen rust en kunnen andere items in de kast juist meer laten opvallen. Less is more zeggen ze wel eens…

Vernieuw regelmatig

Jarenlang hetzelfde in je kast hebben staan hoeft echt niet. Dit kan namelijk saai worden. Vernieuw en verander in de loop van de tijd eens. Voeg nieuwe dingen toe en verwijdere oude items en ruim lekker op. Zo houdt je je kast interessant en vernieuw je regelmatig de sfeer in huis. Ook kun je lekker seizoensgebonden werken, ook erg leuk!