Heb jij of iemand anders uit je gezin wel eens last van eczeem? Dan weet je ook hoe vervelend het is. Het brengt een boel ongemakken met zich mee en wanneer je er niets aan doet kan het al snel uitbreiden en de klachten verergeren. Wij volwassenen weten vaak wel hoe we om moeten gaan met eczeem, maar probeer kinderen maar eens uit te leggen dat ze niet mogen krabben. Daarom geven wij je wat handige tips hoe je eczeem aanpakt.

Voeding

Eczeem kan natuurlijk verschillende oorzaken hebben, maar wanneer je er vaak last van hebt is het een goed idee om eens naar je voeding te kijken. Probeer zo min mogelijk bewerkte voedingsmiddelen te nemen. Vermijd daarom pakjes en potjes en kook het liefst zo vers mogelijk. Het is misschien even wat werk, maar op die manier weet je wat je eet. En…het is vaak ook nog eens veel lekkerder 😉 Wanneer eczeem al heel vroeg begint kan het ook een teken zijn van een koemelkallergie. Dit kun je het beste dan even bespreken met het consultatiebureau of de kinderarts.

Niet krabben

Makkelijk gezegd dan gedaan natuurlijk, maar bij eczeem moet je niet gaan krabben. Je maakt het daarmee namelijk nog veel erger en je huid kan hierdoor beschadigd raken. Denk aan wondjes die, als je die blijft openkrabben, ook nog eens littekens kunnen worden. Proberen er van af te blijven dus. Voor kinderen is dit nog moeilijker en daarom kun je jouw kindje ’s nachts het best sokjes om de handen doen, ook als ze niet meer baby zijn. Hiermee voorkom je dat ze in hun slaap gaan krabben, want juist dat zijn de tijden dat het het ergste is en ze niet afgeleid zijn door allerlei dingen van overdag. Daarnaast is ons geleerd door de dermatoloog om te gaan wrijven in plaats van krabbelen en natuurlijk de nagels zo kort mogelijk te houden.

Producten

Het smeren met de juiste producten helpt natuurlijk ook. Sommige mensen zweren bij een bepaald merk, maar doe vooral wat goed voor jou voelt en probeer juist verschillende dingen. Tip! Bij sommige apotheken en merken kan je ook samples aanvragen.

Wanneer je naar de huisarts gaat is de kans groot dat je hormoonzalf voorgeschreven krijgt. Dit is niet perse een slecht iets. Ja, het maakt je huis dunner, maar wanneer je het advies van de arts opvolgt zal dit niet zo snel gebeuren.

Er zijn genoeg huidproducten tegen eczeem verkrijgbaar, dus verdiep je er eens in en kijk wat goed bij jou past. En laat je bijvoorbeeld eens informeren bij huidpraktijkshop.nl.

Kleding

Tot slot kleding. Kleding die strak zit over de eczeemplekjes kan ervoor gaan zorgen dat het nog meer gaat jeuken. Het stof glijdt er namelijk steeds langs wat jeuk veroorzaakt. Ook kan het op die plekjes wat warmer worden en broeien, waardoor de eczeem plekjes zich kunnen uitbreiden. Draag dus lekker loszittende en luchtige kleding. Probeer dit ook voor je kindje te doen. Laat hem of haar ’s nachts bijvoorbeeld slapen in een zomerpyjama en kies desnoods voor een wat dikkere deken. Zo blijven ze toch warm zonder dat kleding gaat irriteren. Daarnaast is een bamboe stof beter te verdragen voor een tere huid dan synthetische stoffen.