De ene komt thuis met 1.000 foto’s na een weekje Griekenland en de ander gaat drie weken naar Thailand en komt met 100 foto’s thuis. Het verschilt heel erg per persoon maar het is altijd leuk om goede reis foto’s mee naar huis te nemen. Die kun je dan aan iedereen laten zien en ze vertellen vaak al een deel van jouw verhaal.

Gebruik een goede camera

Zelf gebruik ik de Canon EOS M10, een super compacte systeemcamera die net zoveel kan als een spiegelreflex camera. Mijn camera is erg handzaam en kan ik makkelijk overal mee naartoe nemen.

Heb je geen camera?

Geen probleem want tegenwoordig zijn de meeste smartphones uitgerust met een ontzettend goede camera. Ik hoorde overigens dat de nieuwste Samsung smartphone een nog betere camera krijgt dan al zijn voorgangers (12 mega pixel!). We moeten nog wel even geduld hebben want hij word pas 25 februari gelanceerd. Een klein tipje van mij, download de app Snapseed. Hiermee kun je je foto’s heel snel en makkelijk bewerken. Je kunt zelfs vaste filters instellen zodat al je foto’s de zelfde bewerkingen krijgen.

Zorg dat je foto’s scherp zijn

Het is misschien logisch maar soms zie ik de mooiste foto’s maar zijn ze eigenlijk niet scherp. Bij het maken van een goede reisfoto is het belangrijk om de scherpte op de juiste plek te hebben. Als je een brug met slotjes in beeld wilt brengen, dan moet je er wel voor zorgen dat je de slotjes scherp hebt en niet de achtergrond. Je kunt met een camera zelf kiezen waar je op focust dus doe dat dan ook voor je een foto maakt. Ook met een telefoon kun je dit doen door te tikken op het scherm.

Breng over wat de plek zo mooi maakt

Als je op een super mooi strand bent, dan wil je dat graag overbrengen. Maar als er net een plastic zak op de foto ligt, dan kun je mensen de indruk geven dat het er rommelig is. Je moet dus soms even zoeken voordat je de goede positie hebt gevonden waarop jij de foto kunt maken. Als je een persoon, dier of gebouw in beeld wilt brengen is het belangrijk dat het hele object op de foto staat. Niet dat je ineens één voet mist of je linkerhand van de foto is gesneden. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een detail in beeld te brengen, dan is het wel geoorloofd om niet het hele object in beeld te brengen.

Laat jezelf zien

Veel mensen vinden het leuk om ook jou op foto’s te zien. Ze hebben dan echt het gevoel dat jij daar bent geweest en voelen een connectie met de plek. Als je zelf niet zo gek bent op foto’s van jezelf dan kun je ervoor kiezen om weg te kijken of met jouw rug naar de camera te staan. Maar zeker vrienden en familie vinden het leuk om na een vakantie persoonlijke reis foto’s terug te zien.

Natuurlijk zijn er nog meer tips voor het maken van mooie reis foto’s. Laat je jouw beste tips even achter in de comments?