Tegenwoordig kan je als blogger/vlogger/influencer niet meer zonder een mediakit. Maar wat is het nou eigenlijk? En hoe maak je een mediakit? Ik vertel je er in dit artikel alles over inclusief voorbeelden!

Wanneer een mogelijke klant vraagt om een mediakit bedoelen ze eigenlijk een soort van CV. Dit is het in feite ook. Een opsomming van wat je allemaal in het verleden hebt gedaan aan samenwerkingen en een opsomming van je statistieken. Nou is het natuurlijk nuttig voor je klant, maar eigenlijk is het ook voor jou als blogger ideaal. Je hebt namelijk alle informatie in een mooi professioneel bestand.

Hoe maak je een mediakit

Een mediakit kun je natuurlijk op veel verschillende manieren maken. Maar aangezien wij bloggers in een creatief beroep vallen word er ook vaak wel verwacht dat een mediakit er strak en gestyled uitziet. Eerlijk gezegd, dat vind ik zelf ook wel erg belangrijk. Het is immers je visitekaartje. Een mediakit bestaat uit 3 onderdelen.

  • Informatie over je blog
  • Je statistieken
  • Samenwerkingsmogelijkheden

Je kunt dit nog aanvullen met bijvoorbeeld referenties/voorbeelden, foto’s en bijvoorbeeld een voorwoord. Wel wil ik je adviseren om het overzichtelijk en kort en bondig te houden. Een (potentiële) klant moet namelijk wel in 1 oogopslag alles kunnen zien.

Aan de slag!

Om van start te kunnen gaan is het goed om een programma te hebben om in te werken. Een van mijn favorieten is Canva. Dit is een gratis programma met ontzettend veel templates. Voor het gemak heb ik er een template uit gepikt en voor je ingevuld zodat je een paar duidelijke voorbeelden hebt. Wil je liever een pre-made template, kijk dan ook eens op Etsy. Hier vind je echt ontzettend veel grafisch ontwerpers die alles al kant en klaar verkopen.

Onderstaande template komt van Canva.

Voorpagina

Voorbeeld media kit voorpagina

Pagina 2
Voorbeeld mediakit pagina 2

Dit is slechts een voorbeeld van een mediakit. Het is natuurlijk aan jou om een mediakit te maken die past bij jouw blog en huisstijl. Zorg er voor dat je potentiële klant gelijk denkt; Ja! Daar willen wij mee werken.

Hopelijk heb je wat gehad aan deze tips!

Je eigen mediakit maken doe je zo