Wanneer je overweegt om te gaan verhuizen, wil je natuurlijk voor je huidige woning de best mogelijke prijs vangen. Je zult immers zelf vermoedelijk ook behoorlijk in de buidel moeten tasten om je nieuwe stulpje te kunnen bekostigen. Het is dus zaak om eens kritisch naar je huis te kijken en waar nodig verbeteringen aan te brengen. Een slimme tijd daarbij is om iemand anders jouw huis te laten beoordelen alsof ze het zouden willen kopen. Waar zitten dan de zwakke punten? Misschien is het zinvol om eerst een kleine verbouwing te realiseren. Dat kan zomaar enkele tienduizenden euro’s aan meerwaarde opleveren. Ook goede isolatie en het plaatsen van zonnepanelen helpt je om straks een betere prijs voor de woning te vangen.

De kosten gaan voor de baat uit

Je zult die extra’s natuurlijk wel zelf eerst moeten bekostigen. Heeft het dan wel zin om je zo uit te sloven? Jazeker! Extra kubieke meters in je huis zorgen voor een waardestijging die doorgaans de investeringskosten van die bouwtechnische aanpassing overtreft. Met andere woorden, ga je eerst zelf een verbouwing financieren en zet je enige tijd later het huis te koop, dan zul je naar alle waarschijnlijkheid winst maken op dat project. Dat geldt nog eens extra wanneer de huizenprijzen stijgen, want dan stijgt natuurlijk ook de meerwaarde mee. Overigens is niet alleen de omvang van de woning bepalend voor de prijs, maar ook de mate van comfort. Kom maar op met die luxe keuken en badkamer!

Een duurzame woning

Duurzaamheid is tegenwoordig het toverwoord bij het kopen en verkopen van een huis. Kopers kijken heel nadrukkelijk naar het energielabel en als je erin slaagt om een hoger label te scoren, vertaalt zich dat in een hogere woningwaarde. De prijs kan daardoor zomaar met zesduizend euro stijgen! Soms sluiten mensen zelfs een tweede hypotheek af om dit alles te kunnen bekostigen, maar lenen is vaak voordeliger dan een tweede hypotheek dus verdiep je altijd goed in de cijfertjes en geef niet onnodig veel geld uit aan hoge rentes.

Verplaats jezelf in de koper

Sta eens stil bij de dingen waar je zelf naar kijkt als je op huizenjacht gaat. De dingen die voor jou belangrijk zijn, zijn dat voor een ander ook. Ontbreken er uit het bovenstaande lijstje zaken aan jouw woning, dan wordt het tijd om in actie te komen!