Wil je meer groenten en fruit binnenkrijgen? Met deze tips gaat het jou vast lukken om aan je dagelijkse portie van 250 gram groenten en twee stuks fruit te komen. Zo krijg je niet alleen gezonde vezels binnen, maar ook veel vitamines en mineralen.

1. Maak een groenteomelet

Een omelet met groenten is een ideale manier om meer groenten binnen te eten. Lekkere groenten voor in de omelet zijn:

Paprika
Cherrytomaatjes
Champignons
Lente-uitjes
Prei
Doperwten

Je kunt een omelet maken met verschillende groenten, maar een omelet met enkel champignons of andere paddenstoelen is ook erg lekker.

2. Neem een salade als lunch

Vergeet je broodlunch. Maak een heerlijke vullende salade vol groenten en fruit. Eigenlijk kun je alle groenten en fruit in een salade verwerken, maar een beproefde combinatie is een groene salade met gemengde sla, tomaat, paprika, wortelen en komkommer.

Je maakt de salade vullend door zaden, pitten en noten toe te voegen. Ook lekker en verzadigend zijn plakjes gekookt ei, stukjes gerookte zalm of gekookte linzen. Met een lekkere dressing van olijfolie en balsamicoazijn heb je een fantastische lunch.

3. Lasagne met pompoenbladen

Een nieuwe manier om meer groenten binnen te krijgen, is om lasagnebladen van groenten te maken. Dit doe je door simpelweg pompoen of courgette met een mesje in dunne plakken te snijden.

Je gebruikt de groentebladen precies zoals je pastabladen zou gebruiken: om en om saus en bladen.Je hoeft ze niet eerst voor te koken of te bakken. Ze garen mee als de lasagne in de oven staat.

Tip: Je kunt pompoen lasagnebladen ook bij de supermarkt kopen. Dat is lekker makkelijk.

4. Courgetti in plaats van spaghetti

Spaghetti van courgette is nog zo’n handige manier om meer groenten binnen te krijgen. Bovendien is courgetti zó klaar. Je hoeft deze ‘pasta’ niet te koken, maar je laat deze een paar minuten met de saus meegaren of je roerbakt deze even in een wok.

Als je kiest voor een pastasaus die rijk gevuld is met groenten, verhoog jij het aandeel van deze gezonde producten nog eens. Wedden dat jij zeker op de 250 gram groenten per dag uitkomt?

Tip: Courgetti kun je kantenklaar in de supermarkt kopen. Je hoeft dan niet zelf met een spiraalsnijder aan de slag.

5. Groene smoothie als ontbijt

Begin de dag goed met een groene smoothie als ontbijt. Dan krijg je meteen een flinke portie groenten en fruit binnen. Vrijwel alle fruitsoorten lenen zich voor een lekkere smoothie. Lekkere groenten voor in de smoothie zijn spinazie en boerenkool.

Probeer ook eens wat andere groenten om verschillende soorten en hoeveelheden vitamines en mineralen binnen te krijgen. Bietjes, wortels en andijvie lenen zich ook goed voor een smoothie.

6. Bloemkoolrijst

Dit koolhydraatarme alternatief voor rijst is ideaal om je groente-inname te verhogen. Je kunt bloemkoolrijst kantenklaar kopen in de supermarkt, maar je kunt het ook gemakkelijk zelf maken.

Het enige dat je hiervoor hoeft te doen, is debloemkoolroosjes even fijnmalen met een staafmixer of blender totdat je ‘rijst’ hebt. Let erop dat je niet te lang maalt, want dan wordt het te fijn.

Net als courgetti hoef je bloemkoolrijst niet lang te koken. Even mee garen of roerbakken met een gesnipperde ui en wat kerriepoeder erbij, is voldoende. Eet er een lekkere groentecurry bij, dan krijg je nóg meer groenten binnen.

7. Groenten en fruit als snack

Heb je tussendoor trek? Neem een stuk fruit of pak een paar snackgroenten als tussendoortje. Denk aan cherrytomaatjes, snoepkomkommers en snackpaprika’s. Je kunt ook simpelweg een wortel in plakjes snijden of een komkommer in schijfjes.

Vergeet ook bloemkoolroosjes niet als snack. De stengels van bloemkool en broccoli lenen zich er eveneens goed voor. Je moet dan wel even de harde vezelige buitenkant wegsnijden, maar dan houd je deheerlijke zachte binnenkant over die bovendien erg gezond is.

8. Bananenpannenkoeken

Een lekkere manier om meer fruit binnen te krijgen. Je hoeft zelfs geen meel toe te voegen voor deze lekkere traktatie. Alleen eieren volstaan om heerlijke knapperige pannenkoekjes te krijgen.

Je kunt het aandeel fruit in deze pannenkoekjes nog verhogen door een vrucht als kiwi toe te voegen. Wat ook kan, is een schepje toevoegen van een mix met verschillende groente- en fruitextracten.

Met zo’n mix geef je de pannenkoekjes een grappige groene kleur en krijg je tegelijkertijd alle gezonde stoffen uit groenten en fruit binnen. Probeer dit recept eens.

Zo eet je gemakkelijk meer groenten en fruit: 8 tips