Zo blijf je mobiel op je oude dag

Wanneer je ouder wordt, merk je vaak dat de normale dingen moeilijker worden. Even snel een boodschap doen is niet meer zo gemakkelijk en je raakt sneller afhankelijk van anderen. Om toch mobiel te blijven op je oude dag, zijn er natuurlijk een aantal hulpmiddelen die je kunt gebruiken. In dit artikel deel ik een aantal tips met je, lees je mee?

Rollator

Een rollator helpt je om toch de dagelijkse dingen te blijven doen. Even een klein stukje wandelen, een boodschap halen of op de koffie bij de buren. Rollators zijn er in allerlei verschillende soorten: lichtgewicht, buiten- of binnen rollators, driewielrollators. Zo kun je de rollator kiezen die bij jouw leefstijl past. En het handige van een rollator: het heeft meestal een zitgedeelte! Als je dan tijdens het lopen vermoeid raakt, kun je even uitrusten. Daarnaast kunnen vrijwel alle rollators ingeklapt worden, waardoor ze ook makkelijk mee in de auto kunnen. Zo heb je je hulpmiddel altijd bij de hand, ook als je wat verder van huis gaat!

Scootmobiel

Als je nog meer mogelijkheden wil hebben, is een scootmobiel aan te raden. Een scootmobiel rijdt op elektriciteit, waardoor je wat verdere afstanden kunt afleggen dan met een rollator. Ook scootmobielen zijn er in verschillende soorten: opvouwbaar, 3-wiel, 4-wiel of als fiets. Een scootmobielfiets is bijvoorbeeld ideaal als je toch nog wat wilt en kunt bewegen. Daarnaast kan een scootmobiel ook fijn zijn, als je op wat jongere leeftijd al minder mobiel bent. Zo kun je toch alles blijven doen.

Wanneer je een scootmobiel gaat aanschaffen, moet je op verschillende dingen letten. Zo kies je de scootmobiel die bij jouw leefstijl past:

1. Snelheid & bereik. Hoe snel wil je dat de scootmobiel gaat? Wil je wat verder weg kunnen rijden? Dan moet je een scootmobiel hebben met wat hogere snelheid en bereik.
2. Opvouwbaar. Wil je de scootmobiel meenemen, dan is het handig als deze opvouwbaar is. Ook is hij zo makkelijk op te bergen in huis.
3. 3 of 4 wielen? Het verschil is de wendbaarheid, met drie wielen kun je een kleinere draai maken dan met vier. Dit is vooral handig wanneer je ook binnenshuis met de scootmobiel rijdt. Laat je hier goed over adviseren.

Andere opties

Ben je nog niet toe aan een rollator of scootmobiel? Dan zijn er natuurlijk ook nog andere opties. Ik deel de bekendste met je:

  • Elektrische fiets. Een elektrische fiets is voorzien van een accu, waardoor je minder kracht hoeft te zetten met het fietsen. Heerlijk is dat! Zo kun je toch lekker fietsen maar wordt je er niet vermoeid van. Daarnaast is het goed voor je spieren, omdat ze toch in beweging blijven.
  • Stok. Een stok kan ook helpen met lopen, en biedt net wat meer ondersteuning wanneer het lopen moeilijk gaat. Een stok is vooral fijn voor binnenshuis en kleine afstanden. Voor grotere afstanden lopen, is een rollator aan te raden.
  • Looprek. Een looprek is een tussenstap tussen een stok en een rollator. Een looprek wordt vooral binnenshuis gebruikt, bijvoorbeeld wanneer u moet opstaan of even naar het toilet moet.

Wat zou jij gebruiken om mobiel te blijven op je oude dag?

Zo blijf je mobiel op je oude dag