Zelf sushi maken, zo moeilijk is het echt niet!
Ik ben echt dol op sushi, vooral de sushi met zalm is mijn favoriet. Maar nu de meeste restaurants gesloten zijn is het toch wat lastiger om een lekkere sushi date te realiseren. Dus besloot ik zelf sushi te maken! En het is écht super makkelijk! Benieuwd hoe? Lees dan snel verder.
Ik twijfelde al een tijdje om het zelf eens te gaan proberen. Maar eigenlijk dacht ik altijd dat het super lastig zou zijn. Tot ik via instagram stories Lot het zag maken. Het zag er zo makkelijk uit, dat kan ik zelf ook wel dacht ik! Dus zo gezegd, zo gedaan. Alle ingrediënten zijn gewoon bij de Albert Heijn te halen dus toen ik boodschappen moest doen heb ik gelijk alles mee genomen.
Wat heb je nodig?
– Sushi Nori vellen (ik kocht die van Saitaku)
– Een rol matje
– Wasabi
– Soyasaus
– Sushirijst
En voor de vulling
– Zalm (rauw of gerookt net wat je lekker vind)
– Tonijn (uit blik)
– Mayonaise
– Komkommer
– Avocado
– Gesnipperde wortel
– Vega crispy kip reepjes (of echte kip)
– Eieren
– Een lepel suiker
Je kunt natuurlijk nog veel meer soorten vulling maken. Maar dit is wat ik de eerste keer allemaal gemaakt heb en het smaakte heerlijk!
Voorbereiding is het halve werk
Voor we gaan rollen beginnen we met het koken van de rijst. Wanneer de rijst goed is, laat het dan even een poosje afkoelen. Dan kn je het wat beter vast houden. Want je wilt je vingers natuurlijk niet branden. Ondertussen kun je alle ingrediënten vast snijden.
De komkommer snij je in lange dunne reepjes. Haal wel de zaadlijsten er uit anders krijg je van die snotterige sushi en dat is natuurlijk niet lekker. De avocado snij je ook in reepjes.
Zoete omelet maken
Dit leek mij best lastig, want hoe krijg je nou die lekkere zoete smaak en mooie laagjes? Nou best simpel bleek dus! Je moet wel even geduld hebben. Om te beginnen maken we eerst de omelet mix. Hier gebruik je 3 eieren voor, een scheut soyasaus en een lepel suiker. Even goed roeren en klaar is de mix. Vervolgens ga je laagje voor laagje wat van de ei-mix in de pan doen. Elke keer als er een laagje weer “vast” zit doe je er een scheutje bij. Zo krijg je de mooie laagjes in het omelet. Aan het einde vouw je de omelet in de pan op en klaar is Kees!
De tonijn salade
Ook dit is easy. Je mengt gewoon de tonijn uit blik met wat mayonaise. Hou je van wat pittig, doe er dan ook een klein beetje wasabi bij. Een klein beetje zout en peper, goed mengen en klaar is de vulling!
(Vega) chicken roll
Dit is qua voorbereiding helemaal makkelijk. Je hoeft alleen de (vega) kip even de bakken en daarna in reepjes te snijden. Zelf heb ik de crispy vega schnitzels van de appie gebruikt. Maar ook die van Vales zijn heerlijk!
Klaar? Rollen maar!
Tijd om te gaan rollen! Zorg dat je je rol matje op een fijne ondergrond heb klaar liggen. Hier op gaat het Nori blad. Vervolgens ga je 1 cm van het blad open laten en daarna beginnen met de rijst. Duw deze goed en stevig aan zodat het een strakke rij met rijst word. Ga niet helemaal door te de bovenkant van het vel, maar houd ongeveer aan hoeveel je er aan vulling in stopt. Dus om een voorbeeld te geven, 1 cm leeg, 8cm rijst, en dan de rest weer leeg. Leg de vulling op de rijst, bijvoorbeeld een reepje komkommer, zalm en avocado. En dan ga je rollen.
Pak het matje stevig beet en rol het geheel over elkaar heen. Probeer dit wel echt zo strak mogelijk te doen want dan word je sushi rol mooi stevig. Even goed aandrukken aan het eind en “vastplakken” met een klein beetje water op het uiteinde van het nori blad. Thats it! Zorg dat je daarna de sushi goed inpakt in zilverfolie en even lekker koud laat worden in de koelkast. Dit is ook gelijk een stuk makkelijker wanneer je de sushi gaat snijden. Wanneer je klaar bent om aan te vallen, zorg dan dat je een goed scherp mes gebruikt voor het snijden van de sushi.
Zelf sushi maken is dus helemaal niet zo moeilijk als het lijkt!