Zelf babyvoeding maken_ groentehapjes en fruithapjes

Eerlijk is eerlijk, tegenwoordig zijn de meeste ouders toch minder fan van de kant en klare potjes babyvoeding. We weten niet precies wat erin zit en de kosten kunnen ook oplopen. Zelf babyvoeding maken is daarom steeds populairder! In dit blog delen wij wat jij nodig hebt om zelf babyvoeding te maken en onze favoriete groente- en fruithapjes. Lees je mee?

Wat heb je nodig?

Tegenwoordig zijn er allerlei handige apparaten op de markt die het maken van babyvoeding gemakkelijk maken. Bijvoorbeeld de Babymoov Nutribaby XL, de Livoo Baby Stoomkoker of de Philips Avent Blender voor babyvoedsel. Het belangrijkste van babyvoeding is dat het goed gepureerd is en dat je baby het hierdoor makkelijk kan eten. Deze apparaten stomen eerst het voedsel, waardoor het goed zacht wordt. Vervolgens wordt het gepureerd. Dit kun je uiteraard ook zelf doen! Zorg dan voor een stamper of gebruik een vork. Wanneer je net start met babyvoeding, moet je babyvoeding nog erg dun zijn. Je kunt dan extra water of (moeder)melk toevoegen aan het groente- of fruithapje zodat het zachter wordt. Gedurende de aankomende maanden kun je de babyvoeding steeds wat vaster maken.

babyvoeding zelf maken 2

Groentehapjes

Er wordt aangeraden om te beginnen met groentehapjes, zodat je kindje niet direct went aan zoete smaken. Maar doe vooral waar jij je goed bij voelt! Wil jij liever beginnen met fruit? Dan is dit natuurlijk geen probleem. Begin je met groente? Dan is het aan te raden om eerst te kiezen voor neutrale en zachte smaken. Hierbij kun je denken aan bloemkool, zoete aardappel, pompoen, wortels, broccoli en boontjes. Stoom of kook de groente en pureer ze vervolgens, of gebruik een foodprocessor.

Fruithapjes

Begin ook hier met zachte smaken, zoals banaan, mango, peer, appel, meloen, avocado, abrikoos of perzik. Belangrijk is om eerst het fruit goed te wassen en/of te schillen. Zacht fruit kun je direct zelf pureren met bijvoorbeeld een vork, denk dan aan banaan of een rijpe mango. Harder fruit kun je het beste eerst even koken, zoals een appel of peer. Zo wordt het zachter en kun je het gemakkelijker prakken of pureren. Is je kindje gewend aan deze smaken? Dan kun je uitbreiden met wat zuurdere smaken zoals bessen, aardbeien, mandarijnen en sinaasappel.

babyvoeding zelf maken

Combinaties maken?

Wanneer je net begint met het geven van babyvoeding, is het aan te raden om nog geen combinaties te maken. Zo went je kindje eerst aan de smaken los van elkaar. Geef je al wat langer babyvoeding? Dan kun je natuurlijk combinaties gaan proberen. Onze favorieten:

– Zoete aardappel met broccoli
– Normale aardappel met bloemkool
– Doperwtjes met worteltjes
– Fruitmixjes zoals banaan en aardbei, appel en peer, mango en banaan of mango en aardbei.

Maak jij zelf babyvoeding? Wat is jouw favoriete combinatie?

Zelf babyvoeding maken_ groentehapjes en fruithapjes 2