Wat mag je niet vergeten als je naar het buitenland op vakantie gaat?

Of je nu een luxe vakantiehuis wilt boeken of een groepsaccommodatie, die buitenlandse vakantie wordt sowieso onvergetelijk. In dit artikel geven we je nog wat meer informatie over de zaken waar je aan moet denken als je naar het buitenland gaat.

Je identificatie is verplicht

Een van de eerste dingen waar je aan denkt zodra je een buitenlandse reis gaat plannen, is je paspoort of identiteitsbewijs. Dit is overigens niet alleen over de grens verplicht, want ook in eigen land moet je jezelf kunnen identificeren. Denk er dus aan dat je dit document altijd meeneemt.

Ook als je naar een land reist waar geen grenscontrole meer is door de Schengen-afspraken, is het nog steeds verplicht om een identiteitsbewijs bij je te hebben. Sommige landen stellen als aanvullende eis dat je ook nog een visum aanvraagt. Vraag daar naar bij je reisbureau of bij de ambassade van het land dat je gaat bezoeken.

Zorg dat je de gebruiken kent

Hoe verder je reist, hoe anders de cultuur is van het land waar je verblijft. Het is wel zo handig om vooraf onderzoek te doen naar de gebruiken, zodat je zo goed mogelijk aansluit bij de manier waarop men met elkaar omgaat.

Denk bijvoorbeeld aan afdingen. In veel landen is de eerste prijs die genoemd wordt op een markt of in een winkel slechts een openingsbod. Het is aan jou om te onderhandelen over de uiteindelijke prijs. Als je dat niet weet, betaal je dus te veel en kijkt de verkoper raar op.

Denk aan je financiële middelen

Voordat we de euro hadden, was het vooral belangrijk dat je vooraf geld ging wisselen. Dan had je in ieder geval de juiste munteenheid op zak als je in het land van bestemming was. Inmiddels hoef je voor alle eurolanden geen geld meer te wisselen. In landen met andere valuta kun je vaak ter plekke met je pinpas contant geld pinnen. Reischecks worden steeds minder gebruikt, want ons geld wordt meer en meer digitaal. De handigste betaalmethode op vakantie is de creditcard.

Met een creditcard kun je direct betalen, je kunt er geld mee pinnen en je kunt hem gebruiken als garantie. Veel verhuurbedrijven, bijvoorbeeld voor auto’s of scooters, vragen om een creditcard als borgstelling. Heb je nog niet zo’n kaart? Een Mastercard aanvragen is heel eenvoudig. Daarmee zijn al je aankopen automatisch verzekerd en heb je de mogelijkheid om over de hele wereld snel en simpel te kunnen betalen.

Wat mag je niet vergeten als je naar het buitenland op vakantie gaat?