Wat heb je nodig voor je droomtuin?

Dat is natuurlijk een vraag waar je eigenlijk alleen zelf antwoord op kunt geven. Toch hebben we enkele suggesties die in geen enkele tuin zullen misstaan.

Zolang je voor al je gewenste aanpassingen het budget hebt, evenals de kennis en vaardigheden om van je erf iets moois te maken, staat niets je in de weg om aan de slag te gaan. Zodra je alle gereedschappen en begroeiing in huis heeft voor dit project, natuurlijk. Bepaal eerst wat er allemaal in je tuin mag groeien en of de planten en bloemen die je wilt laten groeien wel praktisch zijn. Kan je erf ze wel de juiste leefomstandigheden bieden, bijvoorbeeld?

Verder kun je jouw tuin ook leefbaarder maken voor jezelf met behulp van een omheining en een prachtig terras. Dat is misschien wel een mooi onderwerp om mee te beginnen.

Vlonder

Nog beter en mooier dan een stenen terras is een ondergrond van houten planken die op robuuste balken rusten. Kies persoonlijk het hout uit bij je plaatselijke bouwmarkt of houthandel, aangezien afbeeldingen online en in brochures een vertekend beeld kunnen geven qua kleur. Een groot voordeel van een vlonder boven een terrasvloer van steen is dat er geen onkruid tussen de planken door zal groeien. Tenminste, niet wanneer je een worteldoek onder de constructie plaatst. Ook zal er geen alg op nestelen.

Naast een ondergrond, raden we je aan om zonwering of een overkapping voor je terras aan te schaffen. Hierbij heb je de keuze uit verschillende praktische materialen zoals een doek maar ook metaal, glas en hout. Je creëert hiermee een schaduwrijke plek die ervoor zorgt dat je buiten van het mooie weer kunt genieten wanneer je dat wilt.

Erfafscheiding

Je grenzen moeten worden gerespecteerd. Sommige mensen slaan er geen acht op en wandelen, bewust of onwetend, zo je erf op. Dat kun je gelukkig gemakkelijk voorkomen door op een duidelijke manier je erf af te bakenen. Dit is op verschillende mooie én praktische manieren mogelijk.

Schutting

Natuurlijk staat deze bovenaan ons lijstje! Een houten wand staat prachtig in nagenoeg iedere tuin. Het mooie is ook dat je helemaal zelf bepaalt hoe lang, breed en hoog de afscheiding wordt, ook al gelden er in sommige gemeenten restricties met betrekking tot de omvang. Bouw de panelen helemaal zelf op of schaf een prefab schutting aan. Bovendien is een stabiele ondergrond erg belangrijk. Naast hout zijn ook steen, kunststof en glas populaire mogelijkheden voor je schutting. In dat laatste geval hoeft er niet per definitie sprake te zijn van transparant glas.

Haag

Hout wordt veel gebruikt voor schuttingen, wellicht omdat het een natuurlijk materiaal is. Hoe mooi is het dan wanneer je kiest voor een afscheiding die leeft en groeit? Een haag is aantrekkelijk en in vele verschillende vormen verkrijgbaar. Dankzij klimop kun je die zelfs met een schutting combineren! Er gaat wel enige tijd overheen voordat deze afscheiding gerealiseerd is. Mocht dat een probleem zijn, dan kun je altijd nog voor een kant en klaar haag kiezen.

Bloemperken

Nee, bloemperken zullen mensen niet op dezelfde manier tegenhouden zoals een schutting en haag dat doen. Maar ze vormen wel een schitterende en vriendelijke manier om je erf mee af te bakenen. Ook in je tuin zelf, bijvoorbeeld aan weerskanten van een pad, worden borders veelal aangelegd. Deze kunnen uit verschillende bloemen en planten in de meest uiteenlopende combinaties bestaan. Wanneer je er zeker van wilt zijn dat je bloemperk bestaat uit planten die heel goed met elkaar overweg kunnen en in hetzelfde klimaat gedijen, zijn er diverse kant en klare borderpakketten om uit te kiezen.

Heel veel plezier met het realiseren van je droomtuin!

Wat heb je nodig voor je droomtuin?