peuterspeelzaal

Vanaf 2 jaar mag je kindje dan eindelijk naar de peuterspeelzaal! Spannend, maar ook ontzettend leuk want zo leert je kindje omgaan met andere kinderen en is het ook gelijk tijd om te genieten van je nieuwe vrijheid. Maar hoe werkt dat nou, de peuterspeelzaal? En wat doe je ze aan? In dit artikel leg ik je het een en ander uit. 

Maar wat is nou de peuterspeelzaal?

De peuterspeelzaal is een soort van voorbereiding op de basisschool en is gericht op peuters van 2 tot 4 jaar oud. Spelenderwijs leren ze al om te gaan met meerdere kinderen (een groep bestaat maximaal uit 16 kindjes). Over het algemeen word er veel gespeeld, geknutseld, voorgelezen en bij ons op de peuterspeelzaal word er zelfs peuter yoga les gegeven. Over het algemeen gaan kinderen er 2 ochtenden per weer heen.

Voorbereiding

Naast dat je je kindje wilt voorbereiden op de grote eerste dag is het ook belangrijk om zelf wat spulletjes voor te bereiden. Er word veel gespeeld en wanneer het lekker weer is ook buiten. De kleding die je meegeeft moet dus ook wel tegen een stootje kunnen. Zelf doe ik Noé altijd haar Bergstein laarsjes aan. Zo kan ze lekker buiten ravotten en blijven haar mooie schoentjes mooi. 

Sommige kindjes zijn al zindelijk wanneer ze naar de peuterspeelzaal gaan. Maar toch kunnen ongelukjes gebeuren. Geef om die reden altijd een extra setje kleding, ondergoed en sokjes mee. 

Wat voor een kleding doe je je kind aan?

Als eerst wil ik je adviseren om laagjes kleding aan te doen. Denk bijvoorbeeld aan een t-shirt (in de winter met lange mouwen) van Name it. Hierover kun je een trui of vest doen en een lekkere jas die vies mag worden. Qua schoeisel kun je het beste gaan voor schoenen die vies mogen worden of bijvoorbeeld regenlaarzen wanneer het slechter weer is. Houd ook altijd in het achterhoofd dat spelende kinderen vies worden en geef ze daarom niet dat prachtige zondagsjurkje aan want die overleefd het vast niet. 

Dat de kleding vies mag worden wilt niet zeggen dat je kindje er niet leuk bij kan lopen. Ik bedoel kijk eens naar de toffe collectie van Noppies. Er zitten écht leuke items bij welke prima kunnen naar de kinderopvang of peuterspeelzaal. Vooral wanneer je voor een donkerdere kleur gaat hoef je je minder zorgen te maken om vlekken. 

Voorbeelden

Om je een beetje op weg te helpen heb ik hieronder een aantal setjes samengesteld die ik mijn kids zelf zou aan doen naar de peuterspeelzaal.

Zoals je ziet zijn het of donkerdere kleuren of items met print daardoor je vlekjes niet zo snel ziet. De materialen zijn stevig maar toch comfortabel zodat ze lekker rond kunnen rennen en vrij kunnen bewegen.

Hopelijk heb je wat aan mijn tips gehad!

Wat doe jij je kinderen aan naar de peuterspeelzaal?