Een vraag die ik vaak krijg, maar ook wel heel erg persoonlijk is. Wanneer komt die tweede nou? Inmiddels ben ik bijna een jaar moeder van Noé. En hier geniet ik intens van. Maar iedere keer weer komt die vraag. Komt er nog een tweede. Vandaag vertel ik wat ik hier van vind en hoe ik er over denk. Lees je verder?

Allereerst wil ik de mensen die deze vraag stellen even duidelijk maken dat het echt een hele persoonlijke vraag is. Voor het zelfde geld kan ik geen tweede krijgen, of ben ik zodanig getraumatiseerd dat ik er gewoon niet over wil nadenken. Dit laatste komt enigszins in de buurt van hoe ik mij voel.

Nog een keer zo’n hel van een bevalling??

Mijn bevalling van Noé was in mijn ogen behoorlijk heftig. Ik wil er niet te veel over uitweiden, het is namelijk behoorlijk privé vind ik. Maar geloof mij dat als ik zeg dat ik er nog steeds rillingen bij krijg dat ik dat echt meen. Het was misschien niet een 24 uur durende bevalling, maar alles was heel heftig, pijnlijk en eigenlijk ook wel een beetje traumatiserend. Het idee dat het weer zo heftig zal zijn houd mij tegen.

Mijn liefde delen is ook zo’n ding. Het lijkt me zo moeilijk om je tijd, liefde en aandacht te verdelen. Ik weet dat er ontzettend veel ouders zijn die meerdere kids hebben. En ik geloof ook echt dat je die dingen prima onder meerdere kinderen kan verdelen. Toch lijkt het mij best lastig. En daarbij ben ik nu nog zo intens aan het genieten van Noé dat ik eigenlijk nog helemaal niet toe ben aan het verdelen van mijn tijd, liefde en aandacht.

Zeg ik dan nee tegen een tweede?

Nee, ik zeg niet dat er nooit een tweede komt. Maar voor nu is het mijn keuze om (nog) niet te beginnen aan een tweede. Ik ben gek op Noé en haal zo veel liefde en energie uit haar. Ik kan me nog maar al te goed herinneren hoe we tussen alle hippe geboortekaartjes op zoek waren naar het perfecte geboortekaartje voor Noé. Maar na mijn zwangerschap van Noé, de bevalling, en het intens genieten van ons kleine meisje denk ik dat ik voor nu gewoon nog niet toe ben aan een tweede kindje. Nogmaals, ik zeg nooit nooit. Maar nu op dit moment is dit hoe ik mij voel.