Het is weer langer licht en de buitentemperatuur is ook een stuk fijner. Velen zullen daarom ook meer buiten te vinden zijn. In dit artikel lees je waarom het zo belangrijk is om elke dag buiten te komen in de zon.

Vitamine D

Een hele belangrijke reden om dagelijks buiten te komen is, omdat ons lichaam via zonlicht vitamine D aanmaakt. Vitamine D speelt onder andere een belangrijke rol bij het instandhouden van sterke botten en de werking van ons immuunsysteem. Wanneer je te weinig buiten komt vergroot dat onder andere de kans op botbreuken.

Uit het rapport van het KWF 2010 wordt aanbevolen om dagelijks tussen 11.00 en 15.00, 15-30 minuten het hoofd, de handen en de onderarmen onbedekt aan het zonlicht bloot te stellen. Met deze richtlijnen krijgen blanke vrouwen tussen de 4 en 50 jaar en blanke mannen tussen de 4 en 70 jaar in combinatie met een gezond voedingspatroon voldoende vitamine D binnen. Let er wel op dat je jezelf goed insmeert.

Wil je meer weten over de invloed van zon en vitamine D? Lees dan dit uitgebreide artikel over vitamine D.

Buiten zijn geeft ons een blij en positief gevoel

Uit verschillende onderzoek blijkt dat bewegen in de buitenlucht een positief effect heeft op ons mentaal en fysiek welzijn. Daarnaast is even buiten zijn een goede manier om je weer op te laden en je minder gestrest te voelen.

Zoek zover dat kan elke dag 10-20 minuten een park op en maak bijvoorbeeld een wandeling. Wellicht is dat in de winter een wat grotere stap. Maar de voldoening is vaak groot wanneer je daarna weer binnenkomt.

Versterkt je immuunsysteem

Als je vaak naar buiten gaat is je immuunsysteem beter in staat om zich af te weren. Dit geldt vooral ook wanneer je jezelf blootstelt aan een bosrijke omgeving.

Uit een onderzoek bleek namelijk dat proefpersoon en na een wandeling van twee uren in het bos een stijging lieten zien van maar liefst vijftig procent van de zogenaamde natural-killercellen in het lichaam [3]. Deze cellen spelen een belangrijke rol bij binnen ons immuunsysteem.

Frisse lucht

De frisse buitenlucht zorgt er niet alleen voor dat je je fitter voelt, maar is ook goed voor het reinigen van je longen en het verlagen van je bloeddruk. Kies het liefst wel voor een plek in de natuur.