Waarom ook jij vitamine C in je huidverzorgingsroutine zou moeten verwerken

Vitamine C kennen we allemaal van het nuttigen van fruit en groentes, maar vitamine C is ook echt een fantastische vitamine wanneer verwerkt in huidverzorging. Het is een werkstof die, wanneer gebruikt in hoge percentages (minimaal 7%), veel verschillende werkingen heeft. Hierdoor is het een allround ingrediënt dat zowel preventief als effectief werkt op huidproblemen en huidveroudering. Vitamine C is daardoor ook een geliefd ingrediënt bij cosmeticabedrijven en je vindt het dan ook regelmatig op de verpakking van een product terug. Wij leggen in deze blog uit waarom ook jij vitamine C in je huidverzorgingsroutine zou moeten verwerken.

De werkingen van vitamine C

Sterke antioxidant

Vitamine C is allereerst een sterke antioxidant, wat de schade van vrije radicalen blokkeert. Vrije radicalen zijn er eigenlijk altijd en komen in grotere hoeveelheden in de huid voor wanneer je bijvoorbeeld rookt, in de zon ligt te zonnebaden of in een verontreinigde luchtomgeving werkt (uitlaatgassen bijvoorbeeld). De vrije radicalen kunnen ervoor zorgen dat er verklevingen ontstaan in het bindweefsel, waardoor het netwerk van de huid haar elasticiteit en veerkracht verliest. Het gevolg kan rimpels en dus vroegtijdige huidveroudering zijn. Een sterke antioxidant zoals vitamine C is in staat om de schade door vrije radicalen te beperken. Hierdoor werken een producten met vitamine C preventief als anti-aging en is het geschikt om in te zetten voor elke leeftijd.

Stimuleren collageenproductie

In een percentage van 20% of hoger is vitamine C ook zodanig sterk dat het de collageenproductie in de huid stimuleert. De huid produceert van nature collageen, maar vanaf je 25ste gaat de snelheid van de productie van collageen achteruit. Collageen is een eiwit dat onderdeel is van het bindweefsel en zorgt voor stevigheid van de huid. Het werkt zowel preventief als behandelend op huidveroudering door vitamine C in te zetten om de collageenproductie te stimuleren.

Kalmeren roodheid en versterken vaatwanden

Vitamine C is ook erg mooi bij een rode en geïrriteerde huid, couperose vaatjes, rode acné en rosacea. Vitamine C werkt als een soort steunkous om de vaatwanden, wat ervoor zorgt dat bloedvaten sterker worden. Hierdoor vermindert roodheid drastisch en wordt de huid zichtbaar rustiger. Vitamine C stimuleert daarnaast ook het huideigen herstellende vermogen, waardoor geïrriteerde plekjes en wondjes sneller genezen.

Verminderen pigmentvlekken

In een percentage van zo’n 30% werkt het verhelderend op pigmentvlekken en dofheid. Het remt de melanine-productie, wat betekent dat het de vorming van pigmentvlekken remt en kan voorkomen in de toekomst. Vitamine C is daardoor ook een fantastisch ingrediënt tijdens de zwangerschap om de kans op een zwangerschapsmasker te beperken. Ook heeft hierdoor een rokershuid en zonbeschadigde huid baat bij vitamine C.

Glowy skin

Vitamine C is een echte vitamine-boost voor je huid en dit resulteert in een gezonde glow. Vitamine C is daarmee ook het echte glow-wonder. Niet de glow van een vette glans op je huid, maar gewoon een gezonde gloed van binnenuit. Doordat het dofheid vermindert, de doorbloeding kalmeert, wondjes sneller geneest en de collageenproductie stimuleert wordt de huid in zijn algeheel gezonder, mooier en egaler.

Ook zonder huidprobleem een must-have

Een lager percentage, zoals 7%, is al geschikt vanaf een leeftijd van 18 jaar en is in te zetten zonder indicatie (dus zonder huidproblemen). Vitamine C kan namelijk nooit kwaad (tenzij allergie voor L-ascorbine zuur) en werkt altijd huidondersteunend en preventief. Het belemmert de huideigen functies niet en zal de huid niet lui maken.

Hoe vitamine C te gebruiken

Het beste werkt vitamine C in de vorm van een serum, omdat de moleculen kleiner zijn en dieper in de huid dringen dan bij een crème. Ook kan er in een serum een hoger percentage vitamine C worden verwerkt. Een vette huid heeft baat bij een vitamine C serum op gel-/waterbasis en een normale tot droge huid heeft baat bij een olieserum met vitamine C. Breng het serum aan na de reiniging en voordat je een dag- of nachtcrème aanbrengt. Een olieserum met vitamine C kan het beste goed ingemasseerd worden om de opname door de huid te stimuleren.

Shoppen

In de webshop van Care for Skin kan je terecht voor de beste huidverzorgingsproducten met vitamine C. Ook kunnen zij je voorzien van deskundig advies en krijg je altijd samples bij je bestelling.

Waarom ook jij vitamine C in je huidverzorgingsroutine zou moeten verwerken