Waarom goede voornemens nooit echt slagen
Zodra een nieuw jaar start, gaat er van alles om in ons hoofd. Het is tijd om gezonder te eten, meer te sporten, liever te zijn of juist niet, in mijn hoofd heb ik meestal al direct een lijstje. Waarom slagen goede voornemens nooit echt?
Een nieuw jaar is een nieuw begin
Voor de meeste mensen staat de datum 1 januari symbool voor een nieuw begin. Een nieuwe kans om zaken in je leven anders aan te pakken. Veel mensen bedenken allerlei voornemens zoals niet roken, gezonder eten en meer sporten. Ook ik doe hier soms aan mee. Deze datum voelt aan als een schone lei, een nieuwe frisse start om zaken anders aan te pakken. In de praktijk lijkt het alsof deze goede voornemens niet echt werken. De meeste mensen houden het namelijk niet lang vol. Sommigen halen het voorjaar niet eens met hun goede voornemens. Hoe komt het dan dat mensen zich niet kunnen houden aan hun goede voornemens?
Te weinig discipline
Als je in oktober een sigaret niet kunt laten liggen, waarom zou het dan in januari wel lukken? De meeste mensen hebben niet genoeg discipline om hun goede voornemens vol te kunnen houden. Aan het begin zijn ze erg enthousiast, maar vaak zwakt dit na een tijdje af en vallen mensen weer in hun oude patroon. Hierdoor slagen de meeste goede voornemens niet.
Goede voornemens zetten je aan het denken
Alhoewel de meeste mensen goede voornemens niet lang volhouden, is het toch goed om stil te staan bij zaken die je anders wilt hebben in je leven. Mensen die zeggen dat ze willen stoppen met roken, gezonder willen eten en meer willen sporten, zijn zich wel bewust van hun probleem. Dit is al een hele belangrijke stap om het probleem aan te kunnen pakken.
Hoe dan wel?
Als de meeste goede voornemens niet slagen, hoe kun je er dan voor zorgen dat jouw goede voornemens wel kans van slagen hebben? Als eerste stap is het verstandig om de hoeveelheid goede voornemens aan te pakken. Wanneer je een hele lijst hebt met zaken die je wilt aanpakken, dan is de kans groot dat dit op een gegeven moment te veel gaat worden. Neem slechts één goede voornemen en focus je hier op. De kans is groter dat je probleem op deze manier veel meer aandacht krijgt. Daarnaast is het ook beter om je eerst te focussen op de maand januari. ‘De hele maand januari ga ik niet drinken’, is gemakkelijker te realiseren dan ‘dit jaar stop ik met drinken’. Door in kleine stapjes richting je doel te werken, kun je uiteindelijk veel meer bereiken. Daarom is het ook super dat er zo iets als Stoptober en Dry January in het leven is geroepen.
Zijn jouw goede voornemens van vorig jaar wel geslaagd?