Het ontwerpen van de inrichting is heel belangrijk. Een woning is niet alleen maar een aantal kamers met een dak er op. Dus waar zet je dan die vloerlamp neer? Ik geef je wat tips.

Bij het inrichten van je woning is het belangrijkste dat de karakters van de bewoners terug te vinden zijn in de indruk die een huis maakt op bezoekers. Er zijn natuurlijk een aantal vaste regels waar ook de doe-het-zelf-ontwerper zich aan zou moeten houden.

Een van die regels; er moeten lagen in verlichting bestaan, en meestal is dat ook zo. Boven het werkblad in de keuken zou je een hanglamp moeten hebben die genoeg licht op je handen werpt. Boven de eettafel hangt een hogere hanglamp die het hele tafelblad verlicht.

Waar zet je dan een vloerlamp neer?

Het bijzondere van een moderne vloerlamp is dat de hoogte van de lichtbron vaak ingesteld kan worden. Dat is makkelijk bij het lezen en bij het handwerken. Een staande vloerlamp zet je dus neer bij de gemakkelijke stoel waar je een boek in leest, en waar je man de kleine klusjes doet.

Maar vloerlampen komen voor in diverse soorten en maten. Daar moet je goed gebruik van maken. Zet dus ook een stalamp in dat donkere hoekje, maar kies daar voor een wat lagere variant. Daardoor blijven de lagen behouden en is verlichting ook niet altijd strikt functioneel.

Een stalamp is geen vervanging voor het centrale verlichtingspunt. Daarvoor zou een hanglamp beter zijn, ergens in de buurt van het bankstel en voor de TV.

Om het centrale verlichtingspunt kun je diverse lampen gebruiken, een stalamp bij je bureau, één bij je lees-stoel en één in die donkere hoek, dat zou genoeg moeten zijn.

7658G Jikke groene vloerlamp
Aan of uit, de vloerlampen zijn altijd aanwezig

Dat is eigenlijk het enige nadeel van een vloerlamp. Een hanglamp staat niet in de weg, je loopt er makkelijk onderdoor, dat is tenminste de bedoeling. Hangt een lamp zo laag dat de langste bewoner er niet vrij onder kan staan, ook als de meubels er niet onder staan, dan is die lamp te laag.

Een stalamp heeft dat nadeel niet, eenvoudig omdat iedereen er om heen moet lopen. Zorg er voor dat dat ook mogelijk is, als de lamp niet het vaste gezelschap van een zitplaats is tenminste.

7632W Witte industriele vloerlamp
Vrijstaande vloerlampen

Vloerlampen die vrij staan, waar je dus omheen kunt lopen, eigenlijk is dat niet de bedoeling. Wanneer er duidelijk een object verlicht moet worden, een kunstwerk bijvoorbeeld, kun je daar een gerichte vloerlamp voor gebruiken, met de lichtbundel duidelijk op het kunstwerk. Maar ook dan zou de lamp eigenlijk niet helemaal vrij moeten staan, het is geen meubelstuk.

7610GR driepoot vloerlamp Triangle
Bekijk het gehele assortiment aan schemerlampen op Directlampen.nl

Handtekening Jamey