Ja, mijn man is niet niet per definitie een klusser. Maar hij heeft wel een hobby. En helaas ook niet een hele goedkope hobby. Hij verzamelt namelijk vintage horloges. Ik vertel je er graag meer over.

Mannen die horloges verzamelen zijn echt geen pretje hoor! Het gaat namelijk niet om de horloges die je in de winkel kunt kopen voor 100 euro. Maar de vintage horloges waar je een hele hoop rommelmarkten voor af moet lopen. De horloges met een verhaal zoals mijn vriend wel eens zegt. Gelukkig zijn er speciale beurzen en sites als Chronoexpert.nl voor horloge verzamelaars en lopen we gelukkig niet elk weekend over de rommelmarkten.

Welke horloges wel en wat niet?

Ik dacht dat ik Bram met elk horloge blij kon maken. Maar toen ik met een Festina horloge uit de sale thuiskwam lachte hij me vierkant uit. De horloges waar het om gaat zijn bijvoorbeeld gebruikte Omega horloges, vintage modellen die je niet zo veel meer ziet. Het gaat voornamelijk om het uurwerk bij echte verzamelaars.

En trust me when i say, het is geen goedkope hobby. Onderdelen voor vintage horloges zijn namelijk niet goedkoop. Zo heb ik wel eens bedragen van een paar honderd tot een paar duizend euro horen vallen. Dat gaat toch helemaal nergens meer over? Ook de aanschaf van een tweedehands horloge kan ontzettend in de cijfers oplopen. Soms heb je het geluk dat de eigenaar niet weet wat hij/zij in handen heeft en kun je nog wel eens voor een mooi prijsje wat kopen. Maar tegenwoordig is het verhandelen van vintage horloges echt een dingetje en daarom vind je er veel handelaren tussen die de hoofdprijs vragen.

Ok, leuk zo’n hobby. Maar dat kost je dan toch een fortuin? Tenminste dat dacht ik altijd in het begin. Maar het is voor veel verzamelaars echt een lifestyle geworden. Er is een behoorlijk grote community aan verzamelaars die met elkaar ruilen. Ja net als pokemon kaarten worden er dagelijks vintage horloges onderling met elkaar geruild. En wanneer Bram bijvoorbeeld een wat duurder type horloge wilt ruilt hij een ander horloge in en zo hoeft hij nog maar een klein beetje bij te betalen.

Het is een wereld waar ik vrij weinig van wist. Maar tegenwoordig is het echt een dingetje. Gelukkig gaat noe haar spaargeld niet naar de horloge verzameling van mijn man. Maar het houdt ons wel lekker bezig. Heeft jouw man ook een hobby?