Slaapt jouw kindje slecht? Dan kan een verzwaringsdeken helpen. Een verzwaringsdeken heeft vele voordelen voor de nachtrust en mentale gezondheid van jouw kindje. In dit blog vertellen wij je meer over alle voordelen.

Wat is een verzwaringsdeken?

De naam zegt het eigenlijk al, een verzwaringsdeken is een deken wat zwaarder is. Een verzwaringsdeken voor kinderen weegt ongeveer tussen de 3 en 15 kilogram, dit verschilt ook per gewichtsklasse van je kindje. Het deken vormt naar het lichaam, waardoor het geborgenheid geeft en hierdoor een kindje meer laat ontspannen. Het deken is gevuld met glaskralen of plastic pellets. Er zijn verschillende formaten dekens, geschikt voor verschillende gewichtsklassen. Kijk dus altijd goed of je het juiste verzwaringsdeken aanschaft voor jouw kindje. Verzwaringsdekens zijn er ook voor volwassenen en zelfs tweepersoons, mocht jij zelf ook slaapproblemen ervaren en dit graag eens willen proberen.

De voordelen van een verzwaringsdeken

Een verzwaringsdeken heeft vele voordelen voor je kindje:

– Je kindje valt sneller in slaap. Door het geborgen gevoel ontspant je kindje sneller, waardoor deze ook sneller in slaap valt. Het voelt in feite aan als een warme knuffel.

– Naast dat je kindje sneller in slaap valt, slaapt deze ook rustiger en wordt hij/zij minder snel wakker. Het gewicht van het deken zorgt ervoor dat je kindje minder kan bewegen en hierdoor minder snel wakker wordt.

– Door een betere nachtrust, is de concentratie beter. Dit werkt voordelig op school of de opvang. Daarnaast werkt dit ook positief op het humeur van je kindje. Wat zeg nou zelf: je voelt je toch veel fitter na een nacht goed slapen?

– Door het geborgen gevoel, wordt ook stress en angst vermindert. Heeft je kindje moeite met in slaap vallen door angsten? Bijvoorbeeld de angst in het donker of om alleen te zijn? Dan kan het verzwaringsdeken hier ook bij helpen.

Zijn er ook nadelen?

Zoals je leest zijn er tal van voordelen van het slapen onder een verzwaringsdeken. Echter zijn er ook een paar nadelen, maar dit is per kindje verschillend. Zo kan het voor een kindje spannend zijn om onder een zwaar deken te slapen, omdat het anders aanvoelt en bewegen minder makkelijk gaat. Wen het daarom dus goed aan samen en blijf desnoods de eerste tijd er even bij wanneer je kindje gaat slapen. Daarnaast kan een verzwaringsdeken ook een stuk warmer zijn. Heeft je kindje het erg snel warm? Dan is een verzwaringsdeken misschien niet zo geschikt.

Onze ervaring

Zelf hebben beide kinderen sinds kort een Nevali verzwaringsdeken. Manu slaapt al maanden slecht dus op dit moment willen we alles wel proberen om te zien of dit helpt. Tot nu toe merken wij helaas nog geen verschil. Wel zien we dat hij deze deken niet van zich afschopt, dat doet hij wel met een gewone deken. Voor Noé merken we wel een verschil. We hebben het idee dat ze veel dieper slaapt én ze heeft het niet meer koud. In haar kamer zitten heel veel ramen en hoewel het niet tocht is het toch wel wat frisser in haar kamer. Dus het is ideaal dat ze nu lekker warm en toastie in bed kan slapen.

Heb jij al eens een verzwaringsdeken geprobeerd of overwogen?