Nadat je de hele zomer in de tuin hebt gezeten en gewerkt is het fijn dat de tuin in de winter weer netjes achter gelaten wordt, zodat je er volgende zomer weer volop van kunt genieten. Maar hoe doe je dat nu?

Opruimen

Als eerste zorg je ervoor dat alle spullen die je in de winter niet nodig hebt zoals tuinstoelen en kussentjes en andere spullen netjes worden opgeruimd. Ook moet je kijken of je nog losse planten in de tuin hebben staan die niet tegen vorst kunnen anders moet je deze in de vorstperiode binnen zetten of in een kas. Zo lijkt de tuin alweer veel netter. Zorg dat het laatste onkruid is gewied en het gras gemaaid is als dit aanwezig is.

Wintergroente zaaien

Echt low budget is het natuurlijk als je kan eten uit je eigen tuin. Je kan in principe het hele jaar door uit de tuin eten mits je op de juiste momenten de groente zaait. Sommige groente moet in de zomer worden geoogst en andere groente zoals boerenkool is een echte wintergroente. Als je de groente op de juiste tijd zaait heb je het hele jaar door verse groenten uit eigen tuin. Zo profiteer je ook van je tuin in de winter.

Low budget veranderen

Ook kun je de tuin veranderen in de winter zodat je de volgende zomer lekker in je nieuwe tuin kunt zitten. Let op aanbiedingen en sla in zodra de spullen in de aanbiedingen zijn. Dit begint vaak al eind van de zomer. Als je een nieuwe tuinset of parasol nodig hebt kun je deze het beste einde van de zomer kopen, dan worden deze afgeprijsd. Op deze manier kun je rustig aan de tuin verbouwen en hoeft dit niet zoveel geld te kosten. Ook op marktplaats of weggeefhoeken worden vaak na de zomer spullen aangeboden die een ander nog goed kan gebruiken. Hou dit goed in de gaten, zodat je vindt wat je nodig hebt.

Straat- en hekwerk

Straat- en hekwerk is vaak het duurste van een tuin. Vaak worden tegels tweedehands aangeboden of zelfs gratis. Ook kun je ervoor kiezen alleen bepaalde stukken te bestraten of enkele sierstenen te doen en de rest van de tuin met neutrale stenen. In plaats van een hek kun je kiezen voor natuurlijke scheidingen, zoals een heg. Nog goedkoper ook.