trap

Van alle ruimtes in het huis is de trap bij ons echt het ondergeschoven kindje in huis. Wij hebben zo veel tijd besteed aan het interieur dat we eigenlijk de trap vergaten. In dit artikel laat ik jullie verschillende trends en stijlen van traprenovatie zien.

Het interieur is voor iedereen verschillend maar wel erg belangrijk. Wij bezochten zo verschillende meubelboulevards en bekeken de laatste woontrends om zo voor iedere kamer inspiratie op te doen. Het enige waar we niet goed over nagedacht hadden was de trap. We gebruiken de trap natuurlijk dagelijks maar besteden weinig aandacht aan het uiterlijk hiervan. Dit terwijl de trap juist omgetoverd kan worden tot ware blikvanger tegen een redelijk betaalbare prijs.

trap

De elegantie van eikenhout
De duurste en volgens velen de meeste elegante vorm van trapbekleding zijn de eikenhouten overzet treden. Dit overzet treden worden gemaakt van massief eikenhout en geven een mooie en natuurlijke uitstraling aan de trap. Vaak worden donkere eikenhouten overzet treden gebruikt met witte stootborden om zo een mooi contrast te creëren. Wel moet er rekening mee worden gehouden dat eikenhout goed moet worden onderhouden om slijtage te voorkomen. Doe je dit dan heb je voor de komende 15 jaar een trap met een geweldige uitstraling. Het prijskaartje hiervoor begint vanaf €2000,- voor het renoveren van de gehele trap. Heb je dit budget niet dan is laminaat of pvc wellicht aantrekkelijker.

trap

De voordelen en veelzijdigheid van laminaat en pvc

De materialen laminaat en pvc worden het meest gebruikt wanneer het gaat om traprenovatie. Dit heeft twee redenen. De betaalbare prijs (ruim de helft van eikenhout) en de vele verschillende stijlen en printen waarin deze overzet treden verkrijgbaar zijn. Er kan bij grote traprenovatie bedrijven vaak uit meer dan 100 stijlen gekozen worden. Afhankelijk van het type woningen zullen er verschillende stijlen zijn per situatie die het meest geschikt zijn. Heb een woning waar veel licht wordt doorgelaten dan is het vaak mooi om voor een lichte houten print te kiezen.

Veel mensen kiezen voor een egale houten print, maar voor een meer natuurlijke uitstraling kan er ook gekozen voor een print van wat ruwer hout. Sommige bedrijven hebben online of in de eigen winkels modules waarmee verschillende stijlen op een trap bekeken kunnen worden. Probeer vooral zoveel mogelijk combinaties met verschillende overzet treden en stootborden om te komen tot de stijl die het best bij je past.

trap

Zachte treden tegen een zachte prijs

Voor wie toch liever een zachte trap heeft tegen een zeer vriendelijke prijs (wij hebben het laten doen voor €190,-) is er de optie van het stofferen van de trap. Bij deze optie wordt er tapijt uitgekozen dat vervolgens op de trap wordt aangebracht. Waar vooral aandacht aan moet worden besteed is de dikte van het tapijt. Erg dik tapijt voelt erg lekker aan bij het traplopen maar houd er rekening mee dat deze veel stof kan vasthouden en het tapijt door het vele traplopen wordt platgedrukt na verloop van tijd. Tapijt op de trap gaat ongeveer 7 jaar mee en is in super veel kleuren en printen. Een erg populaire optie is een licht middenstuk van het tapijt waarvan de zijkanten donkerder gekleurd zijn.

TIPS!
Verwijder zelf de huidige trapbekleding om op de kosten te besparen
Bekijk altijd de mogelijkheden bij meerdere bedrijven
Probeer combinaties uit van treden en stootborden in verschillende kleuren
Gaat het met om een seniorenwoning met een traplift of een ander hulpmiddel op de trap meldt dit dan bij het traprenovatie bedrijf.

trap

Extra elegantie nodig?
Wil je nog meer uit de trap halen dan kan er gedacht worden aan LED verlichting op de trap. Die werken op basis van een accu die onder een van de traptreden verwerkt wordt. De LED verlichting kan dan onder de traptreden, langs de trap of onder de trapleuning worden aangebracht. Door middel van een timmer gaat deze dan in de avonduren aan wat de trap een unieke uitstraling geeft die iedereen zal verbazen. Zoals je vast wel had verwacht is Bram hier heeeeelemaal lyrisch over (mannen…)!

Hoe heb jij je trap bekleed?