Tips om te slagen voor je theorie-examen

Theorie-examen doen, het blijft altijd een spannende ervaring! Ik weet nog wel toen ik mijn theorie-examen voor mijn autorijbewijs had, ik was ontzettend zenuwachtig. Gelukkig heb ik hem de eerste keer gehaald, dat scheelde een hoop extra stress. In dit blog delen wij verschillende tips met je om direct te slagen voor je theorie-examen. Lees je mee?

Begin op tijd met leren

Echt, de belangrijkste tip, begin op tijd! Theorie kun je niet in een avondje in je hoofd stampen. Wen jezelf bijvoorbeeld aan dat je iedere avond wat bladzijdes doorneemt. Probeer visueel te kijken naar de situaties, hoe zou jij dit aanpakken als jij in de auto zat? Schrijf op wat je niet duidelijk begrijpt, dit kun je dan tijdens rijles overleggen met jouw rijlesleraar. Mijn rijlesleraar ging expres allerlei vragen stellen aan mij om te kijken of ik de theorie al beheerste, wat ik achteraf erg prettig vond. Zo zag ik de situatie in de praktijk en kon ik het beter onthouden, bespreek dit met je rijlesleraar als dit ook voor jou zou werken.

Online leren

Zit je liever niet met je neus in de boeken? Theorie kun je ook gemakkelijk online leren. Het voordeel van online leren, is dat de stof op een andere manier wordt uitgelegd. Zo bevat het online theorieboek meer foto’s, voorbeelden en 3D-illustraties. Visueel nadenken is belangrijk bij een theorie-examen, daarom zijn foto’s en illustraties extra bevorderend voor het studeren. Maar ook voor online leren geldt: begin op tijd en gun jezelf de tijd om alles goed in je op te nemen.

Maak proefexamens

Denk je dat je de stof goed onder de knie hebt? Ga dan aan de slag met het oefenen van proefexamens. Online kun je een gratis proefexamen doen. Zo krijg je een duidelijk beeld hoe een examen in elkaar steekt en kun je verschillende verkeerssituaties en theorievragen oefenen. Voordeel van een oefenexamen: je weet wat je kunt verwachten en je ziet of je al klaar bent voor het echte examen. Maak je nog veel fouten? Leer dan nog even door en probeer na een aantal dagen weer een nieuw proefexamen. Je merkt vanzelf wanneer je er helemaal klaar voor bent!

Tips om spanning tegen te gaan

De kans is groot dat je behoorlijk wat spanning voelt voor je theorie-examen. Je wilt het immers graag in een keer halen! In dit blog lees je een aantal tips die je kunt uitoefenen voor je theorie-examen, denk bijvoorbeeld aan:

– Zorg dat je goed uitgerust bent. Een goede nachtrust en een goed ontbijt zijn een perfecte start van de dag. Eigenlijk altijd, maar voor een spannend examen al helemaal.

– Positief denken! Niet denken: ‘ik haal het toch niet’, maar denk: ‘ik ga het doen, ik ga dit halen!’. Als het goed is ben je genoeg voorbereidt, dus je weet dat je de kennis beheerst.

– Praat erover. Ben je erg gespannen? Deel dit met een familielid of vriend of vriendin. Angsten opkroppen is nooit goed, wellicht hebben zij nog goede tips voor je.

– Beheers je ademhaling. Bij spanning willen we als snel hoog gaan ademhalen, maar het is juist de kunst om rustig te blijven. Door je neus in, door je mond uit. Je kunt ook je handen op je buik houden tijdens de ademhaling.

– Oefenen, oefenen en oefenen! Zorg dat je proefexamens hebt gemaakt, zo weet je wat je kunt verwachten en dit zorgt automatisch voor minder spanning.

Krijg je je spanning niet onder controle en zie je het echt niet zitten om een standaard theorie-examen te doen? Kijk dan naar de andere mogelijkheden. Zo kun je bijvoorbeeld een individueel begeleid examen doen, of een theorie-examen met extra tijd.

Hoe snel heb jij jouw theorie-examen gehaald? En wat is jouw ideale studietip?

Tips om te slagen voor je theorie-examen